Από 10 έως 50 οι νεκροί του νοσοκομείου, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφορίων, σύμφωνα με το γερμανικό ΝΤV, το γαλλικό AFP και τις εφημερίδες Liberation και Le Parisien, αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών που έδωσαν οι παλαιστινιακές αρχές ως θύματα του χτυπήματος στο νοσοκομείο της Γάζας.

Η Παλαιστίνη αμέσως μετά το χτύπημα κατηγόρησε το Ισραήλ για βομβαρδισμό αμάχων στο νοσοκομείο αλ Αχλί, ωστόσο το Τελ Αβίβ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι το χτύπημα προήλθε από αστοχία ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα με στόχο το Ισραήλ. Μάλιστα παρουσίασε κατά τη χθεσινή ημέρα στοιχεία όπως βίντεο και γραφικά αλλά και έναν διάλογο -υποτίθεται μεταξύ ανθρώπων της Χαμάς- που κατά το Ισραήλ αποδεικνύουν ότι το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν αποτέλεσμα χτυπήματος που προήλθε μέσα από τον θύλακα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις του από το Ισραήλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το χτύπημα στο νοσοκομείο αλλά είπε ότι όπως φαίνεται το χτύπημα έγινε από την άλλη πλευρά, δηλαδή τη Γάζα και συγκεκριμένα την Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με γερμανικά και γαλλικά δημοσιεύματα, ωστόσο, αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας, αμφισβήτησε και τον αριθμό των νεκρών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το γερμανικό NTV, o αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας υποστήριξε ότι δεν σκοτώθηκαν εκατοντάδες αλλά «μάλλον μερικές δεκάδες» άνθρωποι, την ώρα που η Χαμάς και η πλευρά της Παλαιστίνης έκανε από την αρχή λόγο για πάνω από 470 νεκρούς.

«Δεν υπάρχουν 200 ή ακόμη και 500 νεκροί, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10 και 50», δήλωσε χαρακτηριστικά η ευρωπαϊκή αυτή πηγή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «μάλλον δεν ευθύνεται» για τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τα «σοβαρά στοιχεία» που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε ακόμη ότι το κτίριο δεν είχε καταστραφεί. Το νοσοκομείο είχε πιθανότατα εκκενωθεί εκ των προτέρων – όπως είχε διατάξει ο ισραηλινός στρατός για μια ολόκληρη σειρά κλινικών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Το κτίριο δεν καταστράφηκε» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν «το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο πάρκινγκ όπου προσγειώθηκε η ρουκέτα», προσθέτει ο εν λόγω ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχουν προκληθεί και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά με λάθη σε ρουκέτες, σύμφωνα με την Liberation.

Επιζώντες ανέφεραν έκρηξη και πυρκαγιά στον χώρο, όπου βρίσκονταν γιατροί και ασθενείς καθώς και δεκάδες άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο και είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει