ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΣΑΝ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Χιλιάδες στους δρόμους για τη δημόσια υγεία

Ζητούμενο αν η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα…

Η  μεγαλύτερη πορεία  των τελευταίων χρόνων για την Δημόσια Υγεία και την σωτηρία του Βενιζελείου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο, παρουσία υγειονομικών και πλήθους κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυκλοφορία διακόπηκε στη λ. Κνωσού για μία ώρα,  στο ρεύμα από Βενιζέλειο προς το κέντρο του Ηρακλείου.

Οι συμμετέχοντες άρχισαν την πορεία τους από το νοσοκομείο και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας ένα καλύτερο δωρεάν σύστημα υγείας που θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες όταν το έχουν ανάγκη.

Δεκάδες σύλλογοι, φορείς, σωματεία, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, κατέβηκαν όλοι μαζί στο κέντρο της πόλης για να στηρίξουν τον αγώνα των υγειονομικών, που είναι κοινός και μας αφορά όλους.

Ο Μιχάλης Γιακουμάκης, ειδικευόμενος χειρουργός στο Βενιζέλειο, συγκίνησε  τους πάντες όταν πήρε το μικρόφωνο και απευθυνόμενος στον συγκεντρωμένο κόσμο έκανε έκκληση:

«Μην μας αφήσετε να φύγουμε στο εξωτερικό!»

“Μην μας αφήσετε να φύγουμε στο εξωτερικό” είπε ο ειδικευόμενος γιατρός του Βενιζελείου Μιχάλης Γιακουμάκης, συγκινώντας τους πάντες στη συγκέντρωση
“Μην μας αφήσετε να φύγουμε στο εξωτερικό” είπε ο ειδικευόμενος γιατρός του Βενιζελείου Μιχάλης Γιακουμάκης, συγκινώντας τους πάντες στη συγκέντρωση

Γιατροί: “Μας συγκίνησε η συμπαράστασή σας”

Σε κοινή ανακοίνωση η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Βενιζελείου και η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών, αναφέρουν:

“Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση είδαμε να πραγματοποιείται μια πρωτοφανής σε συμμετοχή κόσμου πορεία από το Βενιζέλειο, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή είτε συμπορευόμενοι δίπλα μας,  είτε προσήλθαν στον τελικό τόπο συγκέντρωσης, αλλά και όσους συμπαραστάθηκαν από τον χώρο της εργασίας τους με ξεχωριστό τρόπο.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των νοσοκομείων είναι μεγάλα και δεν θα λυθούν εύκολα, αλλά η στήριξη  του κόσμου μάς δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε μια ποιοτική, δωρεάν, δημόσια υγεία προσβάσιμη σε όλους. Σήμερα έγιναν τα πρώτα βήματα σε ένα δρόμο μακρύ αλλά όσο ο κόσμος είναι δίπλα μας  εμείς θα συνεχίζουμε”.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη χθεσινή μαζική-δυναμική συγκέντρωση στήριξης της δημόσιας υγείας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο που πραγματοποιήθηκε στη πλ. Ελευθερίας, ενώ παράλληλα από την Ένωση Εργαζομένων παραδόθηκε ανακοίνωση-ψήφισμα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βαγγέλη Ζάχαρη παρόντων του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Συριγωνάκη και της γραμματέως του Π.Σ. Γεωργίας Μηλάκη.

Ο κ. Ζάχαρης διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται:

“Εκφράζει την στήριξη του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές της δημόσιας υγείας στην Κρήτη. Υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσής τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα υποστηρίξει την ολοκληρωμένη, πλήρη και ασφαλή λειτουργία όλων των νοσοκομείων του νησιού και του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων ζητά και διεκδικεί άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού και λοιπού  προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών του Βενιζέλειου νοσοκομείου. Να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό. Να μην μετατραπεί το Βενιζέλειο σε κέντρο υγείας. Να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέα κέντρα υγείας”.

Στη συγκέντρωση και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός με τη Στέλλα Αρχοντάκη και την Γωγώ Μηλάκη
Στη συγκέντρωση και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός με τη Στέλλα Αρχοντάκη και την Γωγώ Μηλάκη

Στην πλατεία Ελευθερίας, όπου κατέληξε η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του Βενιζελείου Νοσοκομείου παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

«Η κοινωνία του Ηρακλείου απαιτεί μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις, τόσο για το Βενιζέλειο όσο και συνολικά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Κρήτη» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Στην κινητοποίηση για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο συμμετείχε ο εκλεγμένος δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η κοινωνία μας ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία. Κι αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Η κατάσταση στο Βενιζέλειο, όπως και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, βρίσκεται στο απροχώρητο. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Ένα βασικό ζήτημα είναι οι αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν αυτές οι αμοιβές δεν βρεθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεν πρόκειται να έχουμε προσέλευση. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα κι ένα πλάνο που να αφορά την στελέχωση, τις προσλήψεις, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται με το σταγονόμετρο”.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός

Στο ψήφισμα που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπως και τα Νοσοκομεία της Ιεράπετρας, της Σητείας, του Ρεθύμνου αποτέλεσαν εδώ και δεκαετίες το καταφύγιο όλων των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, για κάθε ζήτημα υγείας. Η δημιουργία του ΕΣΥ πριν από σαράντα χρόνια περίπου, επέκτεινε τις υγειονομικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, δημιουργώντας την αίσθηση της ασφάλειας και της ισότιμης πρόσβασης για όλους, και όπως αρμόζει σε μία χώρα η οποία θέλει να συμμετέχει στον πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή πλεύσης της πολιτείας,  η οποία προέκυψε με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την επιδημία της Covid-19, πρέπει να σταματήσει τώρα.

Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για την τοπική κοινωνία να επιδεικνύεται η περιφρόνηση της κυβέρνησης απέναντι στα ζητήματα της δημόσιας υγείας του Ηρακλείου, με την διάλυση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, το οποίο χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στήριξη και όχι μπαλώματα με την μετακίνηση ιδιωτών ιατρών για να καλυφθούν πρόσκαιρα και πρόχειρα οι ανάγκες για τρεις μήνες. Μας δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτά γίνονται απλά για να σταματήσουν οι αντιδράσεις και να ξεχαστεί το ζήτημα. Όμως εμείς οι φαρμακοποιοί, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει το Βενιζέλειο νοσοκομείο στα θέματα της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι”.

Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν ακόμη η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου κ.ά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει