Το ντοκιμαντέρ “Σφενδύλι: Όταν σε ξεριζώνει το νερό” ταξιδεύει στα Χανιά

Το κοινωνικό ντοκιμαντέρ “Σφενδύλι: Όταν σε ξεριζώνει το νερό” θα προβληθεί σήμερα  Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα B, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF), ενός διεθνούς θεσμού με πολύχρονη παρουσία και στήριξη στις οπτικοακουστικές δημιουργίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το ντοκιμαντέρ για το χωριό Σφενδύλι της ανατολικής Κρήτης και την εποχική του βύθιση στο νερό με την κατασκευή του φράγματος του ποταμού Αποσελέμη, δημιούργησε ο κινηματογραφιστής Μιχάλης Μπαστάκης δίνοντας μία διαφορετική οπτική στον κοινωνικό αντίκτυπο του τεχνικού έργου. Οι λιγοστές οικογένειες του χωριού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους προκειμένου να κατασκευαστεί το αναπτυξιακό έργο που αναμενόταν να εξυπηρετεί το 40% του πληθυσμού του νησιού.

Πώς έγινε η μικροτοπική αυτή εσωτερική μετανάστευση; Πώς τη διαχειρίστηκαν οι άνθρωποι και τι συναισθηματικές αντιδράσεις βιώνουν; Πώς διατηρείται η συλλογική ταυτότητα της κοινότητας στο σήμερα; Το Σφενδύλι θα σβηστεί από τον χάρτη όπως βυθίζεται σιγά-σιγά κάθε χρόνο; Και οι αναμνήσεις των παλαιότερων;

Με αφηγήσεις κατοίκων και πλάνα από το βυθιζόμενο χωριό, ο Μιχάλης Μπαστάκης δίνει φωνή σε όσα δεν ειπώθηκαν ή/και δεν ακούστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του φράγματος. Μέσα από την εθνογραφική ματιά του αγροτικού χώρου, υπογραμμίζεται ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα και η έννοια της κοινότητας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στην αναπτυξιακές ταχύτητες των σύγχρονων κοινωνιών.

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία – Μοντάζ – Διευθ. Φωτογραφίας – Εικονοληψία: Μιχάλης Μπαστάκης. Βοηθ. Σκηνοθέτη – Εικονοληψία: Μανόλης Κερούλης. Εικονοληψία (Drone): Νίκος Τσαμάνδουρας. Επιστημονική Σύμβουλος Επικοινωνίας και Λαϊκού Πολιτισμού: Μαρία-Στέλλα Ζεάκη

Σύνθεση Μουσικής – Μαντολίνο: Στέφανος Σαμαριτάκης. Λαούτο: Αλέξης Αλεβιζάκης.

H Facebook σελίδα της ταινίας: https://www.facebook.com/SfentiliDocumentary.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προβολή, πατήστε εδώ:

https://chaniafilmfestival.com/portfolio/sfendyli-otan-se-xerizonei-to-nero/.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει