ΟΑΚ: Νέα αύξηση στην τιμή του νερού!

Έρχεται  αύξηση της τιμής του νερού που διατίθεται από το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο σκαρφαλώνει από το 0,20 στο 0,31 το κυβικό υπό την πίεση της εκρηκτικής εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται υπόχρεος 7,9 εκ ευρώ, στη ΔΕΗ.

Η νέα οικονομική συμφωνία που έχει διαμορφωθεί προβλέπει επίσης τη συνέχιση της πολιτικής της έκπτωσης 5% όταν υπάρχει έγκαιρη ανταπόκριση στην εξόφληση των τιμολογίων. Η νέα σύμβαση που αναμένεται να υπογράψουν οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου θα περιλαμβάνει αύξηση του κόστους του νερού κατά 10 λεπτά του ευρώ, αφού περάσει και τη σχετική έγκριση της διοίκησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΟΑΚ  και τη συμμετοχή των Δήμων Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου (ο Δήμος Χερσονήσου δεν συμμετείχε λόγω παρανόησης που έγινε σε σχέση με το χρόνο της συνάντησης) στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μια αναλυτική μελέτη του Οργανισμού, που αποτυπώνει την οικονομική πραγματικότητα με την οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με βάση την οποία η αύξηση που θα έπρεπε να γίνει φτάνει στο 0,41% που αντιστοιχεί στο κόστος ανάκτησης του νερού.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θ.Νίνος εξήγησε ότι πρόθεση της διοίκησης δεν είναι να φτάσει σε αυτά τα ύψη η χρέωση του νερού αντιλαμβανόμενος τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει. Ο ίδιος εξήγησε ότι μέσα στο 2021 και το 2022 δεν έγινε κάποια αύξηση στο κόστος του νερού παρά το γεγονός ότι είχαμε ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους το οποίο απορρίφθηκε από τον Οργανισμό.

Την επόμενη χρονιά έγινε μια περιορισμένη αύξηση από 0,19 στο 0,20 ωστόσο τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν όπως τεκμηριώθηκε και από την μελέτη που παρουσίασε ο ΟΑΚ δεν αφήνουν περιθώριο να μη γίνει αύξηση, με δεδομένο το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί στα 7,9 εκ ευρώ που παραμένει ανεξόφλητο προς τη ΔΕΗ.

Η εκκρεμότητα αυτή πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθεί τονίζει ο κ. Νίνος, διότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να χάσει τη διαχειριστική του επάρκεια ο ΟΑΚ και για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να μπουν σε μια τροχιά αποπληρωμής τα χρέη του.

ΔΕΥΑΗ: Δεν θα μετακυλήσει το κόστος στους πολίτες

Δεν υπάρχει περίπτωση η αύξηση αυτή να μετακυλήσει στους δημότες τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης τονίζοντας ότι η κάλυψη του ενεργειακού κόστους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, καθώς πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΚ δεν υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθεί για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ για τις ΔΕΥΑ εκκρεμεί ακόμα η πολιτική δέσμευση που είχε δοθεί για χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων σε πρώτη φάση, από τα οποία καμία δημοτική επιχείρηση εξακολουθεί να μην έχει εισπράξει μισό ευρώ.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει