Οι δεσμεύσεις Χρυσοχοΐδη δεν αποτρέπουν το συλλαλητήριο

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ…

Επιφυλακτικοί γιατροί και νοσηλευτές για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών fast track

Με ιδιαίτερη επιφύλαξη εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις άκουσαν τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας περί fast track προσλήψεων οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενώ φορείς, σύλλογοι, σωματεία, ετοιμάζονται για το αυριανό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, για την σωτηρία του Βενιζελείου.

Η μεγάλη ανησυχία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης για την απογοητευτική υποβάθμιση του τομέα της δημόσιας Υγείας στο νησί, εκφράστηκε προς τον υπουργό Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, “οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας στο νησί μας, έχουν προβληματίσει σοβαρά την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης”, αφού “οι Υγειονομικές Μονάδες της Κρήτης που οφείλουν και υποχρεούνται  να προσφέρουν επαρκείς αλλά και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, για το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό – την Υγεία  – βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση λειτουργικής αδυναμίας”.

Όπως υπογραμμίζουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη, “η αποκατάσταση της κανονικότητας στην λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου ιδιαίτερα, άλλα και των άλλων μονάδων υγείας της Κρήτης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, δεν επιδέχονται  πλέον καμία περαιτέρω αναβολή”.

Ο δήμαρχος  Βασίλης Λαμπρινός στην τοποθέτηση του στην συνάντηση με τον υπουργό, επιβεβαίωσε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο τονίζοντας ότι  «τα χειρουργεία του  Βενιζελείου αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν και η εικόνα που σας περιγράφει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολής.

Οι πολίτες του Ηρακλείου και όχι μόνο, που λαμβάνουν χρόνια τώρα τις υγειονομικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος, νιώθουν ανασφάλεια  αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί υπό τις συνθήκες αυτές να ανταποκριθεί ». Πρόσθεσε δε ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση απαιτεί άμεσες λύσεις λόγω του κινδύνου που έχει ήδη προκύψει εξαιτίας της μη λειτουργίας των χειρουργείων σε κανονικούς ρυθμούς, γι’ αυτό του ζητήθηκε η προσωπική παρέμβαση του ίδιου ως αρμόδιου υπουργού, για την επίλυση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος τόνισε στον υπουργό ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν τα “εντέλλεσθε” στους γιατρούς.

Στη γενικότερη συζήτηση για θέματα του ΕΣΥ  τέθηκε το θέμα των οικονομικών κινήτρων, όπου ζητήθηκε η αποφορολόγηση των εφημεριών, θέμα στο οποίο ο υπουργός  υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει,  καθώς επίσης και η δημιουργία άλλων οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων (κυρίαρχα: η αύξηση τακτικών αποδοχών, η μείωση των φορολογικών βαρών απογευματινών, οι διευκολύνσεις για μετεκπαιδεύσεις, η σύγχρονη οργάνωση εκπαίδευσης ειδικευομένων) και η δημιουργία σύγχρονης διοικητικής οργάνωσης και ανανέωσης των οργανισμών των νοσοκομείων,  έτσι ώστε να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους Έλληνες ιατρούς.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

“Πάνω από 2.000 ασθενείς αναμένουν το χειρουργείο τους.  Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει την έλλειψη γιατρών σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, αλλά και έλλειψη νοσηλευτικού, διοικητικού και επικουρικού προσωπικού. Οι υγειονομικοί σημειώνουν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία αρκετών κλινικών.

Όλα τούτα πιέζουν και τη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ που καλείται να αντιμετωπίσει σχεδόν ολόκληρη την υγειονομική περιφέρεια μόνο του, αν συνυπολογιστούν τα προβλήματα και των άλλων περιφερειακών Νοσοκομείων. Δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αντιδρούμε και αγωνιζόμαστε”.

“Άνθρακες ο θησαυρός”

“Άνθρακες ο θησαυρός” η πολυαναμενόμενη κάθοδος του υπουργού Υγείας. Η περίφημη λύση είναι για τρεις μήνες αναισθησιολόγος με μπλοκάκι. Η παρουσία και η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να πείσει τους κατοίκους του Ηρακλείου για το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης, για την προστασία της δημόσιας υγείας λίγες μέρες πριν τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν σωματεία εργαζόμενων και υγειονομικών, έπεσε στο κενό.

Η όξυνση των προβλημάτων στα νοσοκομεία του νησιού και η υπολειτουργία τους έχει γονατίσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, το ΠΑΓΝΗ” τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης επισημαίνοντας ότι ο υπουργός έφερε σαν λύση την πολιτική των “μπαλωμάτων”.

“Με την καλή προαίρεση ιδιωτών αναισθησιολόγων, οι οποίοι δυνητικά θα δεχθούν να στελεχώσουν τη λειτουργία των χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, θα αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μείζον θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς στο Ηράκλειο τους τελευταίους μήνες. Μια «κινηματογραφικής σκηνοθεσίας» επίσκεψη του υπουργού στο Ηράκλειο, ολοκληρώθηκε, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Οι εμβαλω-

ματικού τύπου παρεμβάσεις του υπουργού σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Σε λίγους μήνες, με βεβαιότητα, θα συζητάμε ξανά για το ίδιο ζήτημα, το οποίο όχι μόνο δεν θα περιοριστεί, αλλά με αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά τα χειρουργεία στο Βενιζέλειο θα καταρρεύσουν λειτουργικά και άλλες κλινικές των νοσοκομείων της Κρήτης”.

“Ενώνουμε τις φωνές μας και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις” τονίζουν οι “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” και σημειώνουν:

“Εδώ και καιρό οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης εκπέμπουν σήμα κινδύνου, από τη Σητεία, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ. Δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί κάποια ιδιαιτερότητα της περιοχής, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων πολιτικών με στόχο την υποβάθμιση του συστήματος υγείας και του δημόσιου χαρακτήρα του”.

Η  ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ, ως συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου στην Ανατολική Κρήτη, δηλώνει τη στήριξή της στον αγώνα του Συλλόγου Εργαζομένων του Βενιζέλειου για τη σωτηρία του ιστορικού Νοσοκομείου του Ηρακλείου. “Δεδομένου του ότι η πρόσβαση σε δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας, εκφράζουμε την έντονη αγωνία μας για την υποστελέχωση που οδηγεί σε υποβάθμιση του συγκεκριμένου νοσοκομείου, αλλά και όλων των νοσοκομείων της Περιφέρειας” τονίζουν σε ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει