Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου για το μήνυμα του δεύτερου γύρου

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στο επιτελείο της κυβέρνησης και του Μαξίμου μετά από το τελικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο πήχης είχε μπει πολύ ψηλά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες και το εγχείρημα μιας ακόμα σαρωτικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας φαίνονταν πολύ εύκολο. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά γύρισε μπούμερανγκ στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχασε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά από χρόνια, αλλά και πέντε από τις έξι Περιφέρειες του δεύτερου γύρου.

Ασφαλώς στη Νέα Δημοκρατία και το επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμός, καθώς διαπιστώθηκε πως οι ψηφοφόροι αφενός μπορούν να γίνουν απρόβλεπτοι, ενώ αφετέρου δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν το ίδιο αφήγημα για αρκετό καιρό.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει όλα τα δεδομένα, αναζητώντας τις πραγματικές αιτίες της ήττας στο συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά και τους υπεύθυνους.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν μια σειρά από τρόπους για να πλήξουν την κυβέρνηση, είτε μέσω της αποχής, είτε μέσα από τη στάση τους να στηρίξουν «αντάρτες» κι όχι υποψήφιους που κατέβαιναν με την επίσημη φανέλα της Νέας Δημοκρατίας.

Οπότε, σύμφωνα με το επιτελείο του πρωθυπουργού, αλλά και τον ίδιο, από τώρα κι έπειτα, η επιλογή των προσώπων οφείλει να γίνει πολύ περισσότερο προσεκτικά.

Γιατί στις εκλογές της Κυριακής στην ουσία αποδοκιμάστηκαν τα πρόσωπα κατά κανόνα κι όχι οι πολιτικές.

Επίσης, γίνεται σαφές από τον Μητσοτάκη ότι φαινόμενα αλαζονείας, που εντοπίζονται στις συμπεριφορές υπουργών και άλλων στελεχών, τιμωρούνται.

Το σημαντικότερο όμως που χρήζει περαιτέρω αποκωδικοποίησης σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πολίτες μπορεί μεν να στηρίζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό συνολικά, αλλά δεν δίνουν ούτε λευκή επιταγή, ούτε θα μείνουν σε αυτή τη στάση εάν παρουσιαστεί ισχυρή αντιπολίτευση και εναλλακτική λύση.

Οι πολίτες βλέπουν, παρακολουθούν και κρίνουν. Δεν θέλουν έπαρση, αδιαφορία και χαλάρωση.

Το θέμα τώρα βέβαια είναι σε ποιο βαθμό αυτή η αποκωδικοποίηση του μηνύματος ή των μηνυμάτων θα ενεργοποιήσει τον πρωθυπουργό, σε ποιο βαθμό θα προβληματίσει τους υπουργούς του και πόσο εύκολα θα μπορέσουν να προχωρήσουν σοβαρές αλλαγές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει