Εφιαλτικές οι νύxτες στην πολιορκημένη Γάζα

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν  χθες οι πολιορκημένοι στη Γάζα την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πράξει παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα, ενώ όπως προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα τελειώνουν στη Γάζα, με τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν.

Το Ισραήλ έχει κλείσει τα σύνορά του με τον Λίβανο

Εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές έχουν προκαλέσει μια «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».

Το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει διεθνείς αντιδράσεις για τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας, ακόμα και από συμμάχους του, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και μαχητές της Χεζμπολάχ διεξάγονταν την Κυριακή στο βόρειο Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να δημιουργεί «νεκρή ζώνη» τεσσάρων χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ακόμα μια εφιαλτική νύχτα στη Γάζα
Ακόμα μια εφιαλτική νύχτα στη Γάζα

Χθες υπήρχαν αναφορές για συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου – ΗΠΑ για προσωρινή εκεχειρία στη νότια Γάζα ωστόσο τις διέψευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ πάντως εκκενώνει 28 κοινότητες στα βόρεια σύνορα του.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που συνέβη πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε κάθε πτυχή σε βάθος» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, το έθνος είναι ενωμένο προς έναν στόχο – τη νίκη.

«Θα θριαμβεύσουμε, διότι πρόκειται για την ίδια την ύπαρξή μας σε αυτή την περιοχή» είπε παρομοιάζοντας τη Χαμάς με τη ναζιστική Γερμανία και αποκαλώντας τη σύγκρουση «πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων του φωτός και των δυνάμεων του σκότους». «Η Χαμάς είναι μέρος του άξονα του κακού του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Στόχος τους είναι να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε μια άβυσσο χάους» διεμήνυσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην «δοκιμάσουν τα όριά μας».

«Μην κάνετε τα ίδια λάθη, γιατί το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλότερο» είπε σε ομιλία του στην Κνεσέτ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει