ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Πανστρατιά για να σωθεί το Βενιζέλειο

Πυκνώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την κατάρρευση του Βενιζελείου και αυξάνονται οι φορείς που συμμετέχουν στη στάση εργασίας και το μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης των γιατρών και των εργαζομένων.

Τετράωρο λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες

Το Νομαρχιακό Τμήμα  Ηρακλείου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έπειτα από τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, αποφάσισε να κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του νομού Ηρακλείου την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, από τις 11.00π.μ. έως τις 15.00μ.μ., για την διευκόλυνση των εργαζομένων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για την αποδόμηση του δημόσιου Βενιζελείου Νοσοκομείου.

“Σας καλούμε να στηρίξετε την στάση εργασίας και να συμμετέχετε στην πορεία διαμαρτυρίας των γιατρών και των νοσοκόμων που θα ξεκινήσει από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο με προορισμό και συγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπαιδευτικοί: “Ως εδώ”

Στον αγώνα συμμετοχής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” σε ανακοίνωση αναφέρει:

“Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την πλήρη εγκατάλειψη του Βενιζέλειου και χαιρετίζουμε παράλληλα τον αγώνα των μαχόμενων υγειονομικών να κρατήσουν σε λειτουργία το νοσοκομείο.

Το νέο ΕΣΥ, όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, προβλέπει συγχωνεύσεις  νοσοκομείων και κλινικών, με κριτήρια την απόσταση, την πληρότητα, το κόστος. Προβλέπει τη  μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, και την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Η σχεδιασμένη απαξίωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου εντάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό ώστε να εμφανιστεί ο σωτήρας ιδιώτης που θα του παραδοθεί το νοσοκομείο και ο λαός της πόλης μας θα χρυσοπληρώνει για τις υπηρεσίες του.

Έως και πέντε χρόνια χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν, ο χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού μεγαλώνει, και οδηγεί τους ασθενείς στην αγκαλιά της ιδιωτικής υγείας, βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Με στοιχεία του  Σωματείου Εργαζομένων  στο Βενιζέλειο υπάρχουν  300 κενές θέσεις εκ των οποίων οι 170 αφορούν  νοσηλευτική υπηρεσία. Το μισό προσωπικό είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας με υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Δεν υπάρχει τμήμα που να μην έχει ελλείψεις σε προσωπικό, χρωστούμενα ρεπό και άδειες  στους εργαζόμενους. Από τα 6 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 2, με αποτέλεσμα  οι λίστες να μεγαλώνουν επικίνδυνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία  των ασθενών.

Ως εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας, με τη ζωή μας.

Γιατροί: Η υποστελέχωση χτυπά “κόκκινο”

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) προκηρύσσει 5ωρη στάση εργασίας (10:00-15:00) την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη συνέλευση γιατρών του Βενιζελείου. Καλούμε τους γιατρούς του Βενιζελείου, του ΠΑΓΝΗ και των δομών της ΠΦΥ του Ηρακλείου να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις  ενάντια στην υποβάθμιση του Βενιζελείου” τονίζει η Ενωση και συνεχίζει:

“Το Βενιζέλειο καταρρέει μέρα με τη μέρα. Η υποστελέχωση και η εντατικοποίηση χτυπούν κόκκινο. Οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Τμήματα κινδυνεύουν να κλείσουν. Τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εδώ και ένα μήνα λόγω ανεπάρκειας αναισθησιολόγων. Το ΠΑΓΝΗ αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς, που δεν βρίσκουν πρόσβαση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης και αναγκάζονται τελικά να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η υποβάθμιση του Βενιζελείου εξυπηρετεί τα σχέδια για το νέο υγειονομικό χάρτη, που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, με σκοπό την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών.

Διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του Βενιζελείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί να παρέχει σύγχρονες ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες σε όλο το λαό. Οργανώνουμε πορεία διαμαρτυρίας από το Βενιζέλειο προς την πλατεία Ελευθερίας την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου (συγκέντρωση στο Βενιζέλειο στις 10 π.μ. και στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 π.μ.). Καλωσορίζουμε και συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας”.

Στο Ηράκλειο σήμερα ο ΧρυσοχοΐδηςΣτο Ηράκλειο σήμερα ο Χρυσοχοΐδης

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δύο 24ωρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία την Τετάρτη, για την κατάρρευση του Βενιζελείου, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα νοσοκομεία του νησιού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στις 11 το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Παρέμβαση Αυγενάκη

“Η κατάσταση του Βενιζελείου δεν τιμά το Ηράκλειο και υποβαθμίζει τις προσφερόμενες παροχές υγείας στους πολίτες”.

Τι ομολογεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο και τόνισε ότι απαιτούνται σοβαρότητα και πολλή δουλειά για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο κ. Αυγενάκης έγραψε στο facebook:

“Η τρέχουσα κατάσταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου δεν τιμάει το Ηράκλειο και υποβαθμίζει τις προσφερόμενες παροχές υγείας της πόλης!

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ομολογεί ότι η κατάσταση του Βενιζελείου δεν τιμά το Ηράκλειο
Ο Λευτέρης Αυγενάκης ομολογεί ότι η κατάσταση του Βενιζελείου δεν τιμά το Ηράκλειο

Μαζί με τον Δημήτρη Ξυδάκη, μέλος του ΔΣ, τον Γιώργο Κωστάκη, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων, Μανώλη Μενεγάκη και Νίκο Τσικριτσάκη, και τον ειδικευόμενο ιατρό, Ανδρέα Στρέλε, μιλήσαμε για τα ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μακροπρόθεσμα.

Στη συζήτησή μας ξεχωρίσαμε, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μείωση των οργανικών θέσεων και την αποχώρηση έμπειρων ιατρών, την έλλειψη νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και τη μη επαρκή στελέχωση νέων τμημάτων και την αναντιστοιχία των υπηρεσιών του νοσοκομείου με τις σύγχρονες ανάγκες του τόπου.

Η εξεύρεση οικονομικών κινήτρων για την παραμονή των υφιστάμενων ιατρών και την ενίσχυση του νοσοκομείου με νέους επιστήμονες, έχει ως αφετηρία την αγαστή συνεργασία με το σύνολο των μελών της Διοίκησης, κάτι που, στην παρούσα φάση, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα για την ολιστική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου με γνώμονα, πάντοτε, το καλό της τοπικής κοινωνίας!”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει