Ξεκίνησε η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

Με καλύτερη τιμή έναρξης για την Κρήτη, αλλά πολύ υψηλή τιμή, άρχισε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ήδη από χθες.

Οι παραγγελίες ασφαλώς είναι μηδενικές και λόγω του πολύ καλού καιρού που επικρατεί ακόμα σε όλο το νησί, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί καταναλωτές είχαν γεμίσει πέρυσι τις δεξαμενές του λίγο πριν τον Απρίλιο, υπό το φόβο εκτίναξης των τιμών τη φετινή χρονιά.

Οι τιμές πάντως, για όποιους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν πετρέλαιο κυμάνονται στην Κρήτη για το πετρέλαιο θέρμανσης από 1.40 ευρώ το λίτρο, έως και 1.45 ευρώ το λίτρο. Τιμή που σαφώς είναι χαμηλότερη από την τιμή του 1.5 ευρώ ανά λίτρο που αναμένονταν, ωστόσο και πάλι είναι πολύ υψηλή.

Για να αναχαιτίσει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην αγορά, μεγάλη εταιρία πετρελαιοειδών δίνει μια έκπτωση της τάξης του 5 % έως και τα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον η αγορά αφορά αγορά με πιστωτική κάρτα και υπερβαίνει σε κόστος τα 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε κάποια διορθωτική κίνηση κι επιμένει στο γεγονός πως οι επιδοματικές πολιτικές για τα καύσιμα τελείωσαν πέρυσι.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν πως η συγκεκριμένη λογική θα είναι καταστροφική για τον κλάδο, πιστεύοντας πως ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα προμηθευτούν πετρέλαιο, αλλά ακόμα κι αν το πράξουν θα προχωρήσουν σε δραματική οικονομία προκειμένου να καταναλώσουν το ελάχιστο δυνατό καύσιμο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το αφήγημα της κυβέρνησης για φθηνότερο πετρέλαιο σε σχέση με την περυσινή χρονιά καταρρέει, αφού πέρυσι, μετά από τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκονταν στο 1.18-1.21 κι όχι στο 1.40-1.45.

Το «ευχάριστο» στην όλη υπόθεση είναι πως αν και οι καταναλωτές δεν ζητούν πετρέλαιο θέρμανσης, εντούτοις έχουν αυξήσει τη ζήτηση σε καύσιμα κίνησης, των οποίων οι τιμές το τελευταίο ειδικά διάστημα έχουν αποκλιμακωθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει