ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΗ: Παρουσιάστηκε η τοιχογραφία με τον Δίσκο της Φαιστού στον βόρειο λιμενοβραχίονα

Η  εικονική αναπαράσταση-τοιχογραφία, ο Δίσκος της Φαιστού, όχι μόνο διακοσμεί τον βόρειο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου,  αλλά αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για όλους μας  και  μία συνεχή υπενθύμιση ότι η επεξήγησή του αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο που φυλάει ακόμη μυστική τη γραφή του.

Η παρουσίαση του έγινε σε εκδήλωση  με τίτλο «Μινωική Κρήτη και ο Δίσκος της Φαιστού», που οργάνωσε ο  Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτισμού   την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ  κ. Μηνάς Παπαδάκης αφού καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρακτηριστικά του αξιοθαύμαστου Μινωικού πολιτισμού κάνοντας αναφορά στη θαλασσοκρατορία των Μινωιτών την οποία κατέκτησαν όχι  μέσω της επιθετικής πολεμικής κυριαρχίας τους αλλά την κέρδισαν μέσω του πολιτισμού  τους  τον οποίο προωθούσαν  μέσα από τις θαλάσσιες συναλλαγές.

Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά του  κ.  Παπαδάκη στον γλωσσολόγο  δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικό σε θέματα μινωικής γραφής, έχοντας αφοσιωθεί στη μελέτη του Δίσκου για πολλά έτη και τον οποίο   όπως ανέφερε, τιμούμε και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε αυτόν καθώς επίσης απηύθυνε και θερμές ευχαριστίες στον εθελοντή  καλλιτέχνη μικρογραφίας της εικαστικής αναπαράστασης του Δίσκου της Φαιστού καθώς και όλων των εικονιστικών Μινωικών αναπαραστάσεων. κ. Μιχάλη Παυλάκη.

Τον λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης  ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον ΟΛΗ και τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του Μινωικού Πολιτισμού της Μινωικής τέχνης και τα μηνύματά τους. Όπως πρόσθεσε οι Μινωικές τοιχογραφίες ο περίφημος, δίσκος της Φαιστού αναδεικνύουν και εξυμνούν το μεγαλείο της Κρήτης, του Πολιτισμού, της Ειρήνης, τονίζοντας παράλληλα ότι «Η Κρήτη μας βρίσκεται στη φωτεινή πλευρά του πλανήτη. Το άστρο της άρχισε να λάμπει πριν από 4 χιλιετίες με τον Μινωικό Πολιτισμό».

Από την παρουσίαση
Από την παρουσίαση

Στη συνέχεια όπως ήταν αναμενόμενο οι τοποθετήσεις και αναλύσεις του δρ. Γκάρεθ Οουενς προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  με τον καθηγητή να σημειώνει ότι “ ο  Δίσκος της Φαιστού είναι το ποιητικό Ευαγγέλιο του Μινωικού Πολιτισμού” «δεν είναι μόνο κείμενο, αλλά Τέχνη”. Με σεβασμό απέναντι στην ιστορία και επίγνωση του βάρους του εγχειρήματός του, ο δρ. Γκάρεθ Οουενς προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην «ερμηνεία» του δίσκου, μιλά για την πεμπτουσία του και μας δίνει ίσως το «κλειδί» για την είσοδο στα άδυτα του μινωικού κόσμου.

Ιδιαίτερη υπήρξε η στιγμή κατά την οποία έγινε η  ανάγνωση του κειμένου του Δίσκου της Φαιστού στη Μινωική Γλώσσα από τον δρ. Γλωσσολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Γκάρεθ Οουενς  και στη συνέχεια παρουσίαση του κειμένου σε ελεύθερη «ποιητική μετάφραση» στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Γκάρεθ Οουενς ανέφερε ότι εικονική αναπαράσταση του Δίσκου της Φαιστού αποτελεί προσφορά στα παιδικά χωριά SOS τα οποία παιδιά ήταν παρόντα στην εκδήλωση συνοδευόμενα από τον Διευθυντή τους τον κ. Πέτρο Παπαδάκη.

Τέλος αναφορά έγινε και από τον πρόεδρο του ΟΛΗ κ. Γιάννη Βαρδαβά ο οποίος τόνισε ότι «Πάντα ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προωθεί θέματα του πολιτισμού και δίνει χώρο για εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό της Κρήτης μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης , οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κ.κ.  Γεώργιος  Σισαμάκης,  Μαρίνος  Παττακός, Γεώργιος Βουρεξάκης, ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμης Δουβής, ο νεος δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης, o πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Καλλέργος Βουλγαράκης, το μέλος του Δ.Σ. ΟΛΗ κ. Μαρία Καλλέργη, εκπρόσωποι φορέων  και Ιδρυμάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει