ΚΥΣΕΑ: Εγρήγορση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας για το Μεσανατολικό

Επαυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας αποφάσισε να σημάνει το ΚΥΣΕΑ, μετά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης,  προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά και να προσδιοριστούν πιθανοί κίνδυνοι για τη χώρα μας. Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης για να προσδιοριστούν κοινοί κίνδυνοι για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή λόγω της ανάφλεξης. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι μια κατάσταση που θα τελειώσει άμεσα, θα συνεχίσει να παράγει κινδύνους, διότι υπάρχει κίνδυνος διάχυσης της κρίσης και σε άλλες χώρες.

Για το μεταναστευτικό, όπως έλεγε προ ημερών και ανώτερη κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ορατή πίεση. Επειδή όμως υπάρχει ο κίνδυνος μετακίνησης ανθρώπων κυρίως προς την Αίγυπτο, υπάρχει επαυξημένη ετοιμότητα. Με την Αίγυπτο υπάρχει απευθείας δίαυλος και παράλληλα έχουν ήδη σταλεί τα κατάλληλα ευρωπαϊκά μηνύματα.

Για τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, για τα οποία υπήρξε ενημέρωση από ΕΥΠ και Γιάννη Οικονόμου, υπάρχει ετοιμότητα και συνεχές monitoring στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπάρχουν, άλλωστε, σύνδεσμοι της Χαμάς και επί ευρωπαϊκού εδάφους, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει μετακίνηση από την Παλαιστίνη προς την Ευρώπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει