ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ “ΞΕΝΙΑ”: “Στον αέρα” το φιλέτο του Καρτερού

Ένα από τα πιο σημαντικά παραθαλάσσια φιλέτα του βόρειου παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου βρίσκεται στον αέρα από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με σκοπό τη μακροχρόνια μίσθωση του. Πρόκειται  για την παραθαλάσσια έκταση στην οποία βρίσκεται  το  Ξενία στον Καρτερό, ενός σημαντικού διατηρητέου που φέρει τη σφραγίδα ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα, του Άρη Κωνσταντινίδη. Το κτήριο που έχει 84 κλίνες κατασκευάστηκε την περίοδο 1965-1967, σε οικόπεδο 84.572 τ.μ. Ειδικότερα το κτήριο αποτελείται από επτά ισόγεια κτήρια σε σχήμα Π και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο Β Κατηγορίας.

Το τμήμα ανατολικά της πλαζ εμπίπτει στην  ζώνη Α του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού, με το Ιερό Διός Θενάτα. Εκατέρωθεν του ποταμού Καρτερού και 70 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού έχουν θεσμοθετηθεί ζώνες προστασίας.

Η σπουδαία παραθαλάσσια έκταση στην οποία είχε βρίσκεται το Ξενία είχε παραχωρηθεί το μακρινό 1992, από τον ΕΟΤ στο Δήμο Ηρακλείου και τις πρώην Κοινότητες Ελιάς και Καλλιθέας, με σκοπό να την αξιοποιήσουν για ανάγκες αναψυχής πολιτισμού και αθλητισμού. Όμως διαχρονικά η αυτοδιοίκηση έδειξε μια μνημειώδη αδιαφορία για να αξιοποιήσει την  εξαιρετικού φυσικού κάλλους περιοχή που με την ανοχή όλων, σε ένα μεγάλο μέρος της, μετατράπηκε σε  βρόμικη παραγκούπολη όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει αυθαίρετα ό,τι επιθυμούσε χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς…

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ “ΞΕΝΙΑ” “Στον αέρα” το φιλέτο του ΚαρτερούΠαρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ηρακλειωτών λόγω και της μικρής απόστασης του από την πόλη, στη μακρά περίοδο της παραχώρησης του σπουδαίου αυτού ακινήτου στην αυτοδιοίκηση, έγιναν εντελώς περιορισμένες παρεμβάσεις αντιστρόφως ανάλογες με την αξία του σπουδαίου παραλιακού θέρετρου.

Το ακίνητο πέρασε στα χέρια της ΕΤΑΔ που πριν δύο χρόνια έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το ακίνητο καθώς είχε ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα της Αστυνομίας και του Δήμου Ηρακλείου, για την άμεση αποβολή των καταπατητών και αυθαίρετων χρηστών. Στη συνέχεια έβγαλε στον αέρα διαγωνιστική διαδικασία που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη με την οποία αναζητείται επενδυτής που θα αναλάβει την αξιοποίηση του χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει