Χάος και στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν έναν από τους επιτρόπους της ΕΕ για το πάγωμα της βοήθειας στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι οι πληρωμές θα συνεχιστούν με την ολοκλήρωση ενός ελέγχου.

Ο Έρικ Μάμερ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τρίτη ότι ο επίτροπος Βαρχελί δεν είχε συμβουλευτεί άλλους ανώτερους αξιωματούχους εντός της εκτελεστικής εξουσίας του μπλοκ προτού αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όλες οι πληρωμές [αναστέλλονται] αμέσως».

Ο Μάμερ είπε ότι της δήλωσης του Ούγγρου «δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με κανένα μέλος του κολεγίου» των επιτρόπων.

Ωστόσο ο Μάμερ το απόγευμα της Δευτέρας είπε ότι μπορεί να «επιβεβαιώσει την ουσία» των δηλώσεων του Βαρχελί.

Η πολυγλωσσία και τα ανάμεικτα μηνύματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους διχασμούς στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την απάντηση του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Η προοπτική παύσης των πληρωμών από την ΕΕ, τέθηκε στο τραπέζι μετά την απόφαση της Γερμανίας και της Αυστρίας να αναστείλουν τις πληρωμές της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας, κάτι που πυροδότησε άμεση αντίδραση τόσο εντός όσο και εκτός των Βρυξελλών.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε κίνηση για αναστολή πληρωμών και εξέφρασαν την οργή τους που δεν τους ζητήθηκε πρώτα η γνώμη τους, ενώ άλλοι επίτροποι επέκριναν τις δηλώσεις του Βαρχελί.

Γάλλος αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αντιτίθεται στην κίνηση αυτή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Δευτέρας και τον προέτρεψε να μην αναστείλει τη βοήθεια.

Έξι ώρες μετά τη δήλωση του Βαρχελί και ως απάντηση σε πολυάριθμα αιτήματα των κρατών μελών να μην αναστείλουν τις πληρωμές, η επιτροπή δημοσίευσε ένα επίσημο δελτίο τύπου που ανέφερε ότι ξεκίνησε «επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη», αλλά ότι οι πληρωμές δεν τέθηκαν επίσημα σε αναστολή.

Αυτή η απόφαση ελήφθη από μια συνάντηση των αρχηγών του προσωπικού των επιτρόπων το απόγευμα της Δευτέρας, είπε ο Μάμερ την Τρίτη.

Ο Μάμερ είπε ότι η «εξελισσόμενη κατάσταση στο έδαφος» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σήμαινε ότι η Επιτροπή πρέπει να επιδείξει «ιδιαίτερη σύνεση» όσον αφορά τον έλεγχο της χρηματοδότησης, η οποία δαπανάται από εταίρους όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ΕΕ έδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή 296 εκατ. ευρώ το 2022 και παρέχει 82 εκατ. ευρώ φέτος, είπε ο Μάμερ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει