Η τρίτη γυναίκα που παίρνει το Νόμπελ Οικονομίας

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το Νόμπελ Οικονομίας 2023, ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η βράβευσή της έγινε για τις εργασίες της με θέμα τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας, η οποία «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας»,   όπως ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

Της αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται «ντετέκτιβ». Συνδυάζοντας την ιστορική προσέγγιση και την οικονομική θεωρία, η Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin),  ερεύνησε διεξοδικά τη γυναικεία απασχόληση, αναδεικνύοντας τις πηγές των μισθολογικών ανισοτήτων.

Πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ, η 77χρονη οικονομολόγος παρακολούθησε τημακρά εποποιία των Αμερικανίδων εργατριών προς την ισότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και τον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει