ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: “Καθάρισαν” από τον πρώτο γύρο

Όσον αφορά τις Περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε 7 Περιφέρειες  αναδείχθηκαν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή.

Από τον πρώτο γύρο εκλέγονται εκτός από την Κρήτη  στις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας,   Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Αττικής

Ο πρώην υπουργός και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ  Νίκος Χαρδαλιάς   κυριάρχησε έναντι  των συνυποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,55% και ενσωμάτωση 60%.

Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζω ότι η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι τεράστια, υπόσχομαι να κάνω τα πάντα για να τιμήσω την εντολή σας, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την επικράτησή του στις περιφερειακές εκλογές. Σήμερα ξεκινάμε τον αγώνα για μια καλύτερη και ασφαλέστερη Αττική σημείωσε και κάλεσε σε συνεργασία τους συνυποψηφίους του. Θέλουμε τους ενεργούς πολίτες δίπλα μας, τόνισε.

 Δυτικής Ελλάδας

O νυν περιφεριάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ν.Δ  αλλά είχε και την προσωπική στήριξη του Κ.Μητσοτάκη, θα είναι ξανά στο τιμόνι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η υποψηφιότητά του θεωρήθηκε ισχυρή καθώς σε γενικές γραμμές αξιολογείται ως θετική η θητεία του στην περιφέρεια. Η εκλογή  του από την πρώτη Κυριακή ενισχύθηκε από τους χειρισμούς που έγιναν στα αντίπαλα στρατόπεδα και την πολυδιάσπαση που καταγράφηκε. Την ψήφο των πολιτών στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδίκησαν συνολικά 7παρατάξεις.

«Οι πολίτες μάς έδωσαν την ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα προς το μέλλον. Την εντολή αυτή θα τιμήσουμε, με διαρκή προσπάθεια, με έργο και αποτελέσματα. Και κυρίως, με ενότητα». Αυτό τόνισε, σε δηλώσεις που έκανε στην Πάτρα, ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «το μέλλον έχει μόνο ένα χρώμα, το χρώμα της προκοπής».

Ηπείρου

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.

Την περιφέρεια Ηπείρου διεκδίκησαν συνολικά 7 παρατάξεις.

Κεντρικής Μακεδονίας

Ανετη  είναι η επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα που κερδίζει πάνω από 60%. Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Τζιτζικώστας βρίσκεται στη θέση του Περιφερειάρχη από το 2013.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μία «εντολή υψηλής ευθύνης» ώστε να συνεχιστεί, όπως είπε, η δουλειά που γίνεται στην Κεντρική Μακεδονία. «Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε καθημερινά για να φέρουμε αποτελέσματα για τον τόπο μας και η Κεντρική Μακεδονία σήμερα είναι μία από τις κορυφαίες περιφέρειες πανευρωπαϊκά», σημείωσε.

Νοτίου Αιγαίου

Επανεκλέγεται για τρίτη θητεία ο Γιώργος Χατζημάρκος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ο κ. Χατζημάρκος που υποστηρίχθηκε από την Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 66,36%.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Νικηφόρος Παπανικόλας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 14,97%, την τρίτη θέση η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Χρύσα Καραγιάννη με ποσοστό 10.95% και την τέταρτη θέση ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Αγγέλου με ποσοστό 7,72%.

Σε δηλώσεις του κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η πιο μεγάλη τιμή για έναν πολιτικό.

Είναι αυτή η τόσο ξεχωριστή τιμή, ταυτόχρονα και στιγμή, της δικαίωσης για κάθε κόπο, για κάθε αγώνα, για κάθε μάχη, για κάθε αγωνία, για κάθε ξενύχτι. Μέσα από την καρδιά μου, θέλω να πω σε κάθε νησιώτη, σε κάθε νησί μας, ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και να τους πω ότι πιστός στην εντολή τους θα είμαι πάντα ο Γιώργος Χατζημάρκος που ξέρουν».

Στερεάς Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,52%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.

 

Οι Περιφέρειες της… δεύτερης Κυριακής

Σε 4 περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το εάν τελικά θα χρειαστεί εκ νέου αναμέτρηση των δύο επικρατέστερων υποψηφίων

Θεσσαλία

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, οι καταστροφικές πλημμύρες άλλαξαν άρδην το σκηνικό: ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αν και  εμφανιζόταν φαβορί, που θα «καθάριζε» άπό την πρώτη Κυριακή  ωστόσο η επανεκλογή του   θα κριθεί   την δεύετερη Κυριακή.

Ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκέντρωσε το 41,52% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,11%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος συγκέντρωσε  34,15%.

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στο 60,11% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 41,65%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,36%.

Βορείου Αιγαίου

Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,75% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό και καταλαμβάνει έως τώρα το 33,76%.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει