Ερντογάν: Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Νέο μήνυμα έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίθετη κατεύθυνση με τη ρητορική της Δύσης κι ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 600 Ισραηλινούς, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με «βάση τα σύνορα του 1967» και μάλιστα με «πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση» πρόσθεσε προσπαθώντας να δείξει ότι διατίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα μηνύματά της η Άγκυρα έδειχνε να καταδικάζει τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Μήνυμα Τουρκίας: «Οι πράξεις βίας δεν ωφελούν κανέναν»

Πριν από ένα 24ωρο η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι πράξεις βίας και κλιμάκωσης (…) δεν ωφελούν κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις στενές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει