Τα συμπεράσματα της διημερίδας για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων
Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης καί υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, διοργάνωσε Διημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης 06/09/2023 & 07/09/2023 με θέμα: Αποκατάσταση Σεισμόπληκτων Κτηρίων, με αφορμή το σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή στις 27.09.2021.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, η Περιφέρεια Κρήτης, εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΑΚ, η υπηρεσία ΔΑΕΦΚ, ιδιώτες μηχανικοί, έξι καθηγητές Πανεπιστημίων, διακεκριμένοι επιστήμονες, είκοσι ιδιωτικές εταιρείες υποστηρικτές και ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων ΕΛΠΙΔΑ. Τέλος με βάση τα στοιχεία της Γραμματείας μας είχαμε, 188 καταγεγραμμένους συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα καί 221 στο σύνολο, από τον Τεχνικό κόσμο.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός και η συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκείμένου να επιτευχθεί η απλποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων επισκευής Σεισμόπληκτων κτηρίων.
Προτάσεις προς την Πολιτεία
1) Στοχευμένη διαχείριση του Ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Η δύναμη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι το ανθρώπινο εκπαιδευμένο προσωπικό του. Οι έμπειροι μηχανικοί πρέπει να εστιάσουν στοχευμένα στα κτήρια με σημαντικές και επικίνδυνες βλάβες. Τα πράσινα κτήρια (με μικρές ζημιές) μπορούν να αναλάβουν καί να διεκπεραιώσουν οι ιδιώτες μηχανικοί με έγκριση εργασιών Μικρής Κλίμακας (από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-άδειες), με εφάπαξ πληρωμή ποσού από την Πολιτεία με βάση κατηγοριοποίηση κριτηρίων όπως πχ χρήση (κατοικία, αποθήκη, εμπορική χρήσή), εμβαδομέτρηση επιφανειών βλαβών κτλ. Τα πράσινα κτήρια αφορούν 2.078 καταγεγραμμένα κτήpια (Πρότάση ΤΕΕ/ΤΑΚ, έγγραφο 17-02-2022).
2) Εκσυγχρονισμός και Ψηφιοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης σεισμόπληκτων κτηρίων, στην πλατφόρμα e-adeies. (Πρόταση ΤΕΕ/ΤΑΚ, έγγραφο 17-02-2023)
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αιτήματα πολιτών, κατάθεση φακέλων ιδιωτών μηχανικών. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την καταχώριση των αυτοψιών (πρωτοβάθμιος έλεγχος, δελτίο επανελέγχου ΠΑΕΕΚ, έκθεση αυτοψίας ολοσχερώς κατεστραμμένου κτηρίου, αυτοψίες ΔΑΕφΚ και πορισμάτων τους).
3) Επιλέξιμη και επιδοτούμενη δαπάνη η Αμοιβή Μηχανικού, στον Προϋπολογισμό των σεισμόπληκτων κτηρίων.
Με βάση και τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε κτηρίου ανάπερίπτωση θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση στα πέτρινα κτήρια του τρόπου δόμησης, όπου χρειάζονται εργαστηριακοί έλεγχοι, τεκμηρίωση του Φέροντος οργανισμού προκειμένου να γίνει η στατική μελέτη.
4) Ασύμφορα κτήρια.
Θα πρέπει να προβλεφτεί νομοθετικά όπως προβλέφτηκε στο Μάτι και σε άλλες περιπτώσεις. Όταν το κόστος επισκευής σε ένα κτήριο γίνεται μεγαλύτερο από το κόστος ανακατασκευής, οι διαθέσιμοι πόροι οικονομικοί αλλά και οι ανθρωποώρες των μηχανικών ιδιωτών και ελεγκτών έχουν αρνητικό ισοζύγιο.
Είναι κρίσιμο να αξιολογηθεί και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου σε ποιά κτήρια έιναι ασύμφορη η επισκευή τους.
5) Παρά την δημοσίευση σε ΦΕΚ, για το άτοκο δάνειο που αφορά το 20% του Προϋπολογισμού των σεισμόπληκτων κτηρίων, καμία Τράπεζα ως σήμερα δεν έχει εφαρμόσει την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.
6) Παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, έχουν ξεκινήσει οι Πλειστηριασμοί σε ακίνητα στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι. Σε άλλες περιπτώσεις όπως το Μάτι, δόθηκαν έως σήμερα 5 αναστολές Πλειστηριασμών. Ομοίως ζητάμε για το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι να γίνει το ίδιο.
7) Έχουν παρατηρηθεί Δεσμεύσεις λογαριασμών σε ακατάσχετα χρήματα στεγαστικής συνδρομής. Οι Τράπεζες θα πρέπει να εναρμονιστούν επίσης με τις οδηγίες της Πολιτείας.
8) Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με την καταβολή του ποσού για οικοσυσκευές.
9) Στα Κόκκινα κτήρια που προέκυψαν από το βίαιο γεγονός του σεισμού του Αρκαλοχωρίου, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην επίσπευση των διαδικασιών και στην κατεδάφισή τους.
10) Στον εγκεκριμένο και αναθεωρημένο Προϋπολογισμό, πέρα από τις χαμηλές τιμές που δεν ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος της αγοράς (έγγραφο ΤΕΕ/ΤΑΚ 01-12-2022) πρέπει να γίνουν σημαντικές προσθήκες σε άρθρα για εργασίες που είναι απαραίτητες και πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός και ξεχωριστή τιμή για αυτές. (Αναλυτική παρουσίαση στο εκτενές κείμενο συμπερασμάτων).
11) Στατική ενίσχυση σεισμόπληκτων κτηρίων σε συνδυασμό με επιδοτούμενη ενεργειακή αναβάθμιση.
12) Οριστική διάκριση αρμοδιοτήτων και περιορισμός των απαιτούμενων γνωμοδοτήσεων μορφολογικού ελέγχου (ΥΠΟ/ΣΑ). Να διευκρινισθεί ότι σε περίπτωση που οι απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις στις όψεις του κτηρίου δεν απαιτείται γνώμη ΣΑ. (Πρόταση ΣΑ)
13) Σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο που κατά την ανέγερσή του δεν απαιτείτο γνώμη ΣΑ (ΕΠΑΕ) και κατά την επισκευή του δεν τροποποιούνται οι όψεις δεν απαιτείται γνώμη ΣΑ. (Πρόταση ΣΑ)
14) Κατά την διαδικασία έγκρισης και αποζημίωσης εργασιών αποκατάστασης σεισμοπλήκτων κτηρίων, να λαμβάνονται υπόψη και οι αιτούμενες εργασίες προσαρμογής των κατασκευών που αποκλίνουν από το (χαρακτηρισμένο ή μη) μορφολογικό χαρακτήρα του οικισμού. (Πρόταση ΣΑ)
15) Επιδότηση και απαίτηση Γεωτεχνικής μελέτης. Πρόσφατα μαθήματα από τις πλημμύρες της Μαγνησίας.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, στα συμπεράσματα της διημερίδας αυτής, συγκαταλέγεται το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας της Περιφέρειας Ηρακλείου Κρήτης, ότι είμαστε ενωμένοι σε έναν κοινό στόχο που είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επισκευής σεισμόπληκτων κτηρίων.
“Ζητάμε αλλαγή της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να επιταχύνουμε στο ύπαρχον πολύ χαμηλό ποσοστό αδειοδότησης 1,28%, 29 άδειες επισκευής έχουν εκδοθεί από τους 2.254 φακέλους επισκευής που έχουν κατατεθεί, δύο χρόνια μετά το σεισμό. (Στοιχεία από την παρουσίαση της ΔΑΕΦΚ).
Καλούμε την πολιτική ηγεσία με αφορμή τα δύο χρόνια από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου 27-09-2021, να κάνουμε μαζί στην πράξη βήματα επιτάχυνσης, ψηφιοποίησης, απλοποίησης των διαδικασιών, ώστε να αλλάξουμε το κλίμα και την υφιστάμενη δυσχερή κατάσταση και η περίπτωση του Αρκαλοχωρίου να γίνει ένα θετικό παράδειγμα ένωσης και σύγκλισης δυνάμεων και της πολιτικής βούλησης”.