ΟΗΕ: Η τιμή της ζάχαρης έφτασε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια εξαιτίας του φαινομένου El Niño

Η τιμή της ζάχαρης παγκοσμίως έφτασε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 13 χρόνια εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου El Niño στις σοδειές στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% σε ένα μήνα.

Η αύξηση αυτή “οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά (2023- 2024)”, εξήγησε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία , τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό ζάχαρης παγκοσμίως, εξαιτίας του El Niño.

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο συνδέεται με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και συνοδεύεται από ξηρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου και με ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Ωστόσο ο FAO εκτίμησε ότι οι τιμές της ζάχαρης περιορίστηκαν χάρη “στον μεγάλο όγκο της σοδειάς στη Βραζιλία”, τη μεγαλύτερη παραγωγό και παγκόσμια εξαγωγό χώρα.

Αναμονή για τη σοδειά των σιτηρών

Από την πλευρά τους οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με την τιμή των ελαίων να μειώνεται κατά 3,9%, των γαλακτοκομικών κατά 2,3% και του κρέατος κατά 1%, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης και του καλαμποκιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει