Υπόθεση εκβιάσεων και τοκογλυφίας: «Έφυγε» η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης

-Τι αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου

Απαλλαγμένοι από την κατηγορία της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης οι βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκβιάσεων και τοκογλυφιών που είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Ηράκλειο μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Αυτό αποφαίνεται το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε για την υπόθεση. Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί και η εισαγγελική πρόταση.

Η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης βάρυνε τρεις από τους ένδεκα συνολικά κατηγορούμενους της δικογραφίας, οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν προφυλακισμένοι.

Πρόκειται για έναν 47χρονο Ηρακλειώτη, υπόδικο των φυλακών Νεάπολης, στον οποίο αποδίδονταν ηγετικός ρόλος στο κύκλωμα και αντιμετώπιζε μεταξύ άλλων τις κατηγορίες της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για δύο Αλβανούς, 33 και 31 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είναι υπόδικοι στις φυλακές Χανίων και αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση προφυλακισμένος στις φυλακές Αλικαρνασσού είναι και ένας 46χρονος Ηρακλειώτης. Ο τελευταίος, με βάση τη δικογραφία, φέρεται να είχε αναπτύξει τοκογλυφική δράση ανεξάρτητη από την ομάδα του 47χρονου. Σε αυτόν  φέρεται να αποδίδεται ότι είχε προσεγγίσει μετά από 40ημερο μνημόσυνο συγγενικά πρόσωπα αυτόχειρα, για την εξόφληση «οφειλής που ισχύει και μετά θάνατο», όπως είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά.

Οι βασικές κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπονται στο εδώλιο, με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά περίπτωση, είναι εκβίαση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής τελεσθείσας με βία, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθησ , νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Επίσης κάποιοι κατηγορούμενοι έχουν απαλλαχθεί από ορισμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας για νομικούς λόγους.

Στη δικογραφία που αφορά χρονικά την περίοδο από το 2016 έως και την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης, τον Ιούνιο του 2022, περιγράφονται καταστάσεις με άτομα που βρέθηκαν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας λόγω  ψυχολογικής εξόντωσης και οικονομικής εξαθλίωσης. Ο  δανεισμός από πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο κάδρο των κατηγορουμένων ισοδυναμούσε με «καταδίκη» για όσους  έπεφταν στην ανάγκη τους.

Ανά περίπτωση οι μηνιαίοι τόκοι εκτινάσσονταν, ανάλογα με το κεφάλαιο, σε χιλιάδες ευρώ.  Οι εμπλεκόμενοι, όπως τουλάχιστον τους αποδίδεται, χωρίς κανένα δισταγμό έκαναν αφαίμαξη. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε να περάσουν αφού κατέβαλαν όπως ήταν τον  μισθό τους, όπως υποστηρίζεται.

Πρόκειται για παλιούς αλλά και νεότερους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ανθρώπους που επένδυσαν εν μέσω πανδημίας, ανθρώπους  της διπλανής πόρτας, με πάθη, εξαρτήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για τον 47χρονο Ηρακλειώτη στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι επεδίωκε «την ψυχολογική χειραγώγηση των παθόντων με τη χρήση λεκτικής βίας, με την εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών, όπως η συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία, η επιτήρηση των κατοικιών και επιχειρήσεων τους καθώς και η συνάντηση με αυτούς καθόσον διαθέτει υπέρμετρα ογκώδη σωματοδομή ώστε να εμπεδώσει σε αυτούς το αίσθημα υπεροχής του, προκαλώντας σε αυτούς τρόμο…».

Πλέον αναμένεται ο προσδιορισμός εκδίκασης της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης παραμένουν υπό δέσμευση τα περιουσιακά στοιχεία όλων των εμπλεκομένων που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει