Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π»: «Ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος στην Κρήτη»

•Τι λέει για τη στήριξη των κομμάτων και την... τελευταία (;) θητεία του

Με το βλέμμα στην Κρήτη του 2030, όπως λέει ο ίδιος, ο Σταύρος Αρναουτάκης συνεχίζει να υπηρετεί την Περιφέρεια προσδοκώντας στις εκλογές της Κυριακής να πάρει εντολή για μια τέταρτη θητεία! Εξωπραγματικό ρεκόρ, ένα φαινόμενο για το οποίο ο ίδιος μιλάει κλασικά…ο Αρναουτάκης που ξέρουμε:  σεμνός, προσηνής και ο ίδιος (σχεδόν γιατί για όλους μας περνούν τα χρόνια…) όπως τον γνώρισα πριν 30 και πλέον έτη, όταν ήταν νέος δήμαρχος στις Αρχάνες.

«´…Με άξιους συνεργάτες, τους οποίους τιμώ, ευχαριστώ και σέβομαι καταφέραμε να αλλάξουμε ριζικά την κωμόπολη των Αρχανών. Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα κινούμαι πάντα στηριζόμενος  στην τιμή και την εμπιστοσύνη των πολιτών» λέει και φαίνεται να το πιστεύει! Το εντυπωσιακό είναι ότι τον εμπιστεύονται και οι πολίτες 30 χρόνια τώρα, από τότε που πρώτη φορά δοκίμασε τις τύχες του στην Αυτοδιοίκηση.

Σήμερα αναφέρει ότι προσδοκά σε έναν νέο ιστορικό κύκλο που ανοίγει για την Κρήτη θεωρώντας ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ολοκληρώνονται μεγάλα έργα και έχει προετοιμαστεί και το νησί σε επίπεδο νοοτροπίας και πολιτικών συσχετισμών.

Όταν όμως τον ρωτώ εάν είναι η τελευταία του θητεία, αποφεύγει να μου απαντήσει. Και πάλι αναφέρεται στον κόσμο, στους πολίτες «που έχουν τον πρώτο λόγο». Και έχει δίκιο εδώ που τα λέμε!

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π»  έχει ως εξής:

-Μια τετραετία ακόμη, κύριε Αρναουτάκη, είναι μπροστά σας, όπως όλα δείχνουν. Η τέταρτη θητεία! Ακούγεται ωραίο, αλλά κρύβει ίσως και παγίδες. Τι νέο να περιμένουμε πια; Έχετε όρεξη για νέα πράγματα; Υπάρχει διάθεση ή θα πάμε… σβηστοί;

«Κύριε Μπογδανίδη, η Κρήτη παραμένει ο αξεπέραστος πολιτικός και κοινωνικός μας ορίζοντας. Το επαναλαμβάνω και σήμερα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Το πλαίσιο αναφοράς και διαμόρφωσης της συνείδησής μας. Συνιστά το βαθύ και ανθεκτικό κοινό μας βίωμα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το οποίο στηρίζεται στην κοινή μας πορεία.

Γι’ αυτό και στα χρόνια που έρχονται, θέλουμε να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά σε έναν δημιουργικό ιστορικό κύκλο,  αφήνοντας πίσω τις πολύπλευρες κρίσεις που μας ταλάνισαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

-Είναι όμως οι συνθήκες τέτοιες; Μπορεί να υπάρξει νέος δημιουργικός κύκλος όπως λέτε;

´Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.  Βάλαμε το νησί σε μια πορεία μετασχηματισμού.  Έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιτυχία. Η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις. Ως Περιφέρεια, στηριζόμενοι στον ορθολογικό μας σχεδιασμό, προετοιμασμένοι και κυρίως ενωμένοι, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Ευρωπαϊκά όργανα και θεσμοί χαρακτηρίζουν την Κρήτη μια περιφέρεια-πρότυπο.

Ως έναν αυτοδιοικητικό φορέα που αποτελεί αναπτυξιακό υπόδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί με ευρεία συναίνεση, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο έχει υιοθετήσει το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Κρήτη του 2030. Οι δρόμοι, επομένως, της κοινής μας πορείας είναι ανοικτοί. Έχουμε στόχους και φέρνουμε αποτελέσματα. Έτσι θα συνεχίσουμε. Οι προκλήσεις είναι υπαρκτές.  Και οι κίνδυνοι ακόμα περισσότεροι. «Στην εθνική Κρήτης», όπως χαρακτηρίζω την παράταξή μας, προχωράμε μπροστά, ανεβάζοντας ταχύτητα.ª

-Επισημαίνω ότι όπως και την προηγούμενη φορά δεν είχατε πει ότι θα είναι η τελευταία εάν κερδίσετε ούτε τώρα έχετε πει κάτι τέτοιο. Θα είναι αυτή η τετραετία, ή μάλλον… πενταετία, το τέλος της διαδρομής σας;

«Στην πολιτική, το πότε έρχεσαι ή φεύγεις δεν το διαμορφώνεις σε συνθήκες εργαστηρίου. Στις δικές μου προτεραιότητες παραμένει η δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί στην Περιφέρεια. Μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί. Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Οι πολίτες, που υπηρετούμε με σεβασμό και ειλικρίνεια, ξέρουν καλά πως οι πόρτες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτές. Την Κυριακή ελπίζουμε ότι οι πολίτες της Κρήτης θα μας δώσουν την εντολή να συνεχίσουμε. Ο μεγάλος σταθμός είναι αυτός. Και από Δευτέρα όλοι μαζί επιστροφή στην καθημερινή δουλειά. Άλλωστε, το έργο των προηγούμενων χρόνων λειτουργεί ως βάση για τις επόμενες».

-Αρα τίποτα δεν είναι σίγουρο, λέτε…

«Τα προηγούμενα χρόνια έχουν τεθεί ισχυρά θεμέλια, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καθιερωθεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ως γέφυρα επικοινωνίας  με τους θεσμούς της πολιτείας. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν τον βατήρα για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα προς τα εμπρός.  Προχωράμε επομένως μπροστά. Οι πολίτες της Κρήτης, τονίζω, έχουν τον πρώτο λόγο».

Η Εθνική Κρήτης

-Στις εκλογές του 2019 χάσατε την… Εθνική Κρήτης, γιατί σας… ξέφυγε η ΝΔ. Τώρα τη χάσατε επειδή δεν σας στήριξε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά φαινόταν σίγουρο. Πού χάλασε η συνταγή;

«Η δική μας παράταξη έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες στην κοινωνία του νησιού μας.

Έχει δημιουργήσει δεσμούς εμπιστοσύνης και συμπόρευσης με όλους, με όλους τους φορείς του νησιού και με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Όπως και την προηγούμενη περίοδο, έτσι και τώρα κινούμαστε με βάση ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις,  οι οποίες στοχεύουν στο καλό της Κρήτης, στη διασφάλιση του μέλλοντος των νέων, στην κατάκτηση μιας αναπτυξιακής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.  Πάνω σε στέρεες βάσεις, διατηρώντας το ισχυρό αναπτυξιακό μας αποτύπωμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί.

Πορευόμαστε ενωμένοι, έχοντας βρει έναν κοινό τόπο συνεννόησης και συνεργασίας στο πλαίσιο του Συγκρητισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειλικρίνειας».

-Πού χάλασε λοιπόν η συνταγή τελικά;

«Κύριε Μπογδανίδη, το τονίζω και σήμερα, οι φορείς της αυτοδιοίκησης είναι διακριτοί πολιτικοί οργανισμοί. Δεν νομίζω πως χαλάει κάποια συνταγή όταν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Άλλωστε αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Εμείς με  αυτοπεποίθηση και πίστη στις κοινές μας δυνάμεις, αλλά και με δυναμική παρέμβαση εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, για να έχει η Κρήτη δυνατή φωνή, συνεχίζουμε. Με διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων, για να αναβαθμιστεί συνολικά ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Με αποκέντρωση εξουσιών και κυρίως με διακριτούς ρόλους. Και βεβαίως, με διαρκή διάλογο και λογοδοσία προς τους πολίτες.  Ο χάρτης τη βραδιά των εκλογών θα είναι ξανά βαμμένος στα χρώματα της “Εθνικής Κρήτης”, αυτή την εντολή ζητάμε από όλους τους Κρητικούς».

Το φαινόμενο  
“Αρναουτάκης”Το φαινόμενο “Αρναουτάκης”

-Περιγράψτε μου με λίγες κουβέντες τι είναι τελικά το φαινόμενο “Αρναουτάκης”;

«Δεν νομίζω πως όταν αναφέρεται κάποιος στον εαυτό του, πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη φαινόμενο. Ο Σταύρος Αρναουτάκης ξεκίνησε από τον Δήμο Αρχανών. Εκεί με άξιους συνεργάτες, τους οποίους τιμώ, ευχαριστώ και σέβομαι, καταφέραμε να αλλάξουμε ριζικά την κωμόπολη των Αρχανών. Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα κινούμαι πάντα στηριζόμενος  στην τιμή και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δύο έννοιες που με δεσμεύουν προσωπικά. Δύο αξίες σταθερές και αδιαπραγμάτευτες, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η σχέση που έχουμε αναπτύξει με τον καθένα και την καθεμιά χωριστά. Με τους πολίτες, που έχω την τιμή να υπηρετώ, έχω αναπτύξει μια αδιαμεσολάβητη και ανθρώπινη σχέση. Πάντα στη βάση της συνεννόησης, της συνεργασίας, της ειλικρίνειας. Αυτό έκανα πάντα, αυτό συνεχίζω και σήμερα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει