“Αμεση δράση” ζητά ο Ι.Σ.Η.

“Να δράσουν άμεσα ΔΥΠΕ Κρήτης και υπουργείο Υγείας για τα εκρηκτικά προβλήματα, κυρίως στο Βενιζέλειο, αλλά και στο ΠΑΓΝΗ” τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό αλλά και όλη την Κρήτη.

Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων τονίζει:

“Ο Νομός Ηρακλείου αλλά και όλη η Κρήτη έχει την τύχη να  διαθέτει 2 από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με επισκεψιμότητα που τα κατατάσσει μέσα στην 1η δεκάδα των νοσοκομείων της χώρας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου είναι περήφανος για την προσφορά των ιατρών μελών του που εργάζονται σε αυτά.

Δυστυχώς παραλείψεις και αδράνειες της τελευταίας δεκαπενταετίας έχουν πια δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα, που υποσκάπτουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και βάζουν σε κίνδυνο την παροχή των υπηρεσιών υγείας στο νομό αλλά και της Κρήτης ολόκληρης”.

Οπως σημειώνεται:

“-Απουσία άμεσης αναπλήρωσης των κενών των συνταξιοδοτούντων ή των ιατρών που παραιτούνται με αποτέλεσμα τα κενά να διογκώνονται χρόνο με το χρόνο.

-Καθήλωση των αμοιβών, απουσία σοβαρών κινήτρων για τη στελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων, τη στιγμή που οι Έλληνες ιατροί βρίσκουν διέξοδο, όντας περιζήτητοι, στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.

-Οι ολοένα και χειρότερες συνθήκες εργασίας σε ό,τι αφορά την διοίκηση, την οργάνωση, την καθημερινότητα, την εφημέρευση αλλά και την επιστημονική εξέλιξη μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το κάνουν μη ελκυστικό για τους νέους συναδέλφους αλλά ακόμη και για αυτούς που ήδη το υπηρετούν”.

Η λύση αρχίζει με την πρόβλεψη

Υπογραμμίζεται ότι:

Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό στο Βενιζέλειο με την μείωση του αριθμού των αναισθησιολόγων λόγω παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων και άγονων προκηρύξεων. Η αντιμετώπιση του επείγει καθώς οι ασθενείς με χρόνια χειρουργικά προβλήματα δεν μπορούν να χειρουργηθούν, οι συνάδελφοι χειρουργοί έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης καθώς χειρουργούν σπάνια και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι των χειρουργικών κλινικών που γεμάτοι όνειρα επέλεξαν το νοσοκομείο ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν μιας και δεν εκπαιδεύονται.

Πρόκειται για πρόβλημα που υποσκάπτει το μέλλον του νοσοκομείου με ό,τι αυτό σημαίνει για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού αλλά και της Κρήτης.

Θα πρέπει να βρεθούν άμεσα τολμηρές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς επανάληψη των απρόσφορων λύσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Το ΕΣΥ πρέπει να διοικηθεί, να αξιολογηθεί, να μεταρρυθμιστεί και να χρηματοδοτηθεί, ειδάλλως τα προβλήματα θα αναπαράγονται ολοένα και μεγαλύτερα.

Η λύση των προβλημάτων ξεκινά με την πρόβλεψη τους και όχι με την εμφάνισή τους.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

“Το Υπουργείο και η ΔΥΠΕ πρέπει να δράσουν άμεσα για την εύρυθμη επαναλειτουργία των Νοσοκομείων.

Ο ΙΣΗ επανειλημμένα έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει καταθέσει εφικτές προτάσεις για άμεση βελτίωση των συνθηκών στο ΕΣΥ και θα σταθεί αρωγός σε όποια προσπάθεια βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει