ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Το γνωστό λαϊκό γνωμικό «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» θυμίζει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τα ΜΜΕ και αφορά στις συντάξεις των δικαστών.

Σε σχετική  ανακοίνωση  της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου το Ελεγκτικό Συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) με την υπ’ αριθμ. 1330/2023 απόφασή του έκρινε ότι οι συντάξεις ΜΟΝΟ των δικαστών «οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα».

Δεν μας προκαλεί, πλέον, καμιά εντύπωση η απόφαση που αφορά στους δικαστές, οι οποίοι για μια ακόμη φορά «δικαιώνονται» από το ανώτατο δικαστήριο.

  • Αποτελεί, όμως, πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και το πετσόκομμα των συντάξεων, σωρηδόν απορρίπτονται.

Τελευταίο παράδειγμα απορριπτικής απόφασης ήταν οι υπ’ αριθμ. 1307-1316/2019 αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες έκριναν ότι οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι συνταγματικές, τη στιγμή που το Γ’ Τμήμα τον Δεκέμβρη του 2018 είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, αντισυνταγματικές τις περικοπές.

Στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του 2019 είχαν καταγραφεί και τα εξής: «… παρά τις περικοπές των δώρων οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συγκρινόμενες με το όριο φτώχειας και με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα!».

Προφανώς οι αποδοχές των δικαστών είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο για αυτό και η χθεσινή απόφαση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν είχε, ούτε έχει καμιά ψευδαίσθηση ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα δικαστήρια, μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν από τις περικοπές των μνημονίων. Αξιοποίησε, όμως, και αυτό το μέσο (τις προσφυγές στο ΣτΕ) στο πλαίσιο της ευρύτερης συνδικαλιστικής της δράσης. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα.

  • Καμία προσφυγή μας στα δικαστήρια, για τις περικοπές των μνημονίων και του 13ου και του 14ου μισθού, δεν δικαιώθηκε. Οι μόνες που δικαιώθηκαν ήταν των δικαστών.

Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά επιλεκτική αύξηση συντάξεων (μόνο των δικαστών), παρά μόνο σε συνολική, στο πλαίσιο της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων πολιτών.

  • Την καλούμε να απαντήσει στην ελληνική κοινωνία και στους εργαζόμενους σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι δικαστές αποφασίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι ίδιοι»!

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική»

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δικαστική απόφαση που αφορά τους δικαστικούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει