Η τελική πρόταση για τον κόμβο στο Τζάμπο

Μετά από ένα μακροχρόνιο ενδοϋπηρεσιακό «πινγκ πονγκ» σχεδιασμών που δεν κατέληγαν κάπου, φαίνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει πλέον αποκρυσταλλώσει την τελική του πρόταση για την κυκλοφοριακή οργάνωση σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στην 62 Μαρτύρων (στο ύψος του Τζάμπο). Η νέα πρόταση του δήμου περιλαμβάνει την διαμόρφωση ελλειψοειδους κόμβου  που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της σχετικής μελέτης.

Όπως είναι γνωστό, η διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου που είχε γίνει στο παρελθόν στέφθηκε με χαρακτηριστική αποτυχία, αφού η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έγινε ποτέ λύση του κυκλοφοριακού αλλά μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής οδικής αρτηρίας της 62 Μαρτύρων.

Όπως είναι γνωστό, η θέση και η γεωμετρία του υπάρχοντος κυκλικού κόμβου με εσωτερική ακτίνα μόλις 2,50 μ. δεν επιτρέπουν την άνετη στροφή όλων των οχημάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές αναμονής για την παραχώρηση προτεραιότητας, και να προκαλείται κυκλοφοριακή εμπλοκή και μεγάλη καθυστέρηση στην κίνηση των οχημάτων. Μείζον θέμα είναι επίσης η έλλειψη διαβάσεων πεζών που δημιουργεί έντονα προβλήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα για τους μαθητές σχολείων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση τους. Αντίστοιχα η ανεξέλεγκτη διάσχιση των δρόμων από πεζούς, εκτός από τους σημαντικούς κινδύνους που εμπεριέχει για πεζούς και οχήματα, προκαλεί και σημαντικές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η τελική πρόταση για τον κόμβο στο ΤζάμποΤι προβλέπει η τελική πρόταση του Δήμου

Η αναδιατυπωμένη πρόταση του Δήμου Ηρακλείου προχωρά στον ανασχεδιασμό της κίνησης των οχημάτων που οι επιτρεπόμενες κινήσεις θα είναι οι εξής: Ευθύγραμμη κίνηση με προτεραιότητα, επί της Λ. 62 Μαρτύρων από ανατολικά προς δυτικά σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας για έξοδο από την πόλη με κατεύθυνση τον ανισόπεδο κόμβο Γιόφυρου, πλέον λωρίδας αριστερής στροφής με παραχώρηση προτεραιότητας για είσοδο στον κυκλικό κόμβο.

Ευθύγραμμη κίνηση με προτεραιότητα, επί της Λ. 62 Μαρτύρων από δυτικά προς ανατολικά, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, μέσω ευθύγραμμης διαμπερούς πορείας διαμέσου του κόμβου, για είσοδο στην πόλη.

Κίνηση με προτεραιότητα επί της λ. 62 Μαρτύρων, μέσω τμήματος κυκλικής πορείας με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Κίνηση εξόδου από τον κυκλικό κόμβο προς οδό Ρεστιβάκη.

Κίνηση εισόδου στην λ. 62 Μαρτύρων από την οδό Πετράκη με δεξιά στροφή και κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Κίνηση εισόδου εξόδου από και προς τον κόμβο στη οδό  μεσσαράς με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνει το έργο θα ανέρχεται σε 5.500 τ.μ. Οι διαχωριστικές νησίδες θα είναι υπερυψωμένες και προτείνεται να είναι πλακοστρωμένες. Το κεντρικό τμήμα του ελλειψοειδούς κόμβου κυκλικής κίνησης θα έχει διάμετρο 44 μ. στον μεγάλο άξονα και 15 μ. στον μικρό άξονα.

Σε όλα τα σκέλη του κόμβου και στους συμβάλλοντες δρόμου θα δημιουργηθούν εγκάρσιες πεζοδιαβάσεις, με καταφύγιο πεζών στη νησίδα διαχωρισμού, κατάλληλες για την κίνηση ΑμΕΑ.

Διατηρούνται οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας της Λ. 62 Μαρτύρων με πλάτος 3,0μ στην κατεύθυνση προς Α/Κ Γιόφυρου και 3,5 στην κατεύθυνση προς Ηράκλειο καθώς και στην κυκλική πορεία. Στις συμβάλλουσες οδούς προτείνεται: Στην οδό  μεσσαράς μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,5μ. ανά κατεύθυνση.  Στις οδούς Ρεστιβάκη, Πετράκη, μία κατεύθυνση με πλάτος λωρίδας 4,3μ. Στην οδό Φραγκάκη, που είναι εν μέρει διανοιγμένη, μία κατεύθυνση με πλάτος 5.0μ.

Μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και διάνοιξη της οδού, η οδός θα έχει πλάτος 9.0μ και θα μελετηθεί μελλοντικά. Παρατηρούμε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οδού διπλής κατεύθυνσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει