Ο Καραμαλάκης πετάει το… γάντι στον Καλοκαιρινό για τον «Ευαγγελισμό»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ «Π» ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ

Το πρόταγμα της Κυριακής είναι το Ηράκλειο και η βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε συμπολίτη μας, ξεκαθαρίζει με συνέντευξη του στην «Π» ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ηράκλειο, η Πόλη μας» Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα στους Ηρακλειώτες να συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική ομιλία που έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό.

Ο ίδιος περιγράφει ότι με επίκεντρο τον άνθρωπο έχει χαραχθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του συνδυασμού του που έχει βασικούς πυλώνες τον πολιτισμό την ιστορία και την παράδοση του Ηρακλείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του κ. Καραμαλάκη για το θέμα της εκκένωσης του Ευαγγελισμού με την οποία συμφωνεί καταδικάζοντας τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων αλλά την ίδια στιγμή διερωτάται γιατί «ξαφνικά» ο πρύτανης λαμβάνει την απόφαση να δώσει το «πράσινο φως» για την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, τον ίδιο μήνα που ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητά του…ρίχνοντας το γάντι στην πλευρά του Αλέξη Καλοκαιρινού τον οποίο καλεί να πάρει δημόσια θέση.

Η συνέντευξη με τον κ. Καραμαλάκη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Υπάρχει μια έντονη κλιμάκωση της πολιτικής πόλωσης καθώς είμαστε μια ανάσα πριν από την κάλπη και αντιλαμβάνομαι ότι πλέον το πρόταγμα είναι «ούτε μια χαμένη ψήφος…» Πόσο κοντά νιώθετε ότι είστε στην εκλογή σας;

Aπάντηση: «Το πρόταγμα της Κυριακής είναι το Ηράκλειο. Η βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε συμπολίτη μας. Η επίλυση των προβλημάτων του.

Κάθε μέρα που περνάει ο συνδυασμός μας «Ηράκλειο, η Πόλη μας» αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερο κόσμο.

Με τη στήριξη των συμπολιτών μας, μαζί με τους συμπολίτες μας θα φτιάξουμε το Ηράκλειο που μας αξίζει. Μία σύγχρονη πόλη. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο Ηράκλειο. Στο Δήμο Ηρακλείου.  Σε κάθε γωνιά του, σε κάθε γειτονιά του, σε κάθε οικισμό του, από άκρη σε άκρη. Πάντα δίπλα στον πολίτη. Ζητάμε την ψήφο της ηρακλειώτικης κοινωνίας για να λύσουμε τα προβλήματα. Όχι να τα κουκουλώσουμε, να τα βάλουμε κάτω από το χαλί.

Όσο ασφυκτικά και κρίσιμα και αν είναι δεν θα αποτελέσουν ούτε τροχοπέδη ούτε άλλοθι στη δέσμευσή μας για ένα καλύτερο Ηράκλειο. Για ένα πιο φωτεινό Ηράκλειο, για τις Ηρακλειώτισσες και τους Ηρακλειώτες».

 Ερ.: Ποιο είναι κατά την άποψη σας το αναπτυξιακό προφίλ του Δήμου Ηρακλείου και η προοπτική εξέλιξης του; Αντίστοιχα ποιο είναι το πλέγμα των έργων με τα οποία σχεδιάζετε να κινηθείτε στην κατεύθυνση αυτή;

Απ.: «Ηράκλειο είναι ο Πολιτισμός, η Ιστορία, Η Παράδοσή του. Η ταυτότητά του. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινότητάς οραματιζόμαστε ένα μακρόπνοο σχέδιο για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα οδηγήσουν το Ηράκλειο στη νέα εποχή.

Με σεβασμό στις αξίες και την ιστορία του τόπου μας σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε.

Τη δημιουργία της Ηρακλειώτικης Ριβιέρας για την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Γιόφυρου μέχρι την περιοχή του Καρτερού με δημιουργία ποδηλατόδρομου, περιπατητικής διαδρομής και χώρων αναψυχής.

Την ανάπλαση των παραδοσιακών μας γειτονιών και την ανάδειξη του ιστορικού περιεχομένου τους. Την πλήρη ανάπλαση της περιοχής επίσκεψης της Κνωσού και την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» προς όφελος των δημοτών.

Την προστασία και την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών.

Τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας».

Ερ.: Θα ήθελα την άποψή σας για τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον “Ευαγγελισμό”… Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που έγινε η επέμβαση (με τα παρελκόμενα της), η οποία συνέπεσε με την πιο κρίσιμη εβδομάδα των εκλογών δημιουργώντας συνειρμούς υποψίες και σενάρια…σε σχέση με τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί και τη σκοπιμότητά τους;

Aπ.: «Θα περίμενα μία ομόθυμη και απερίφραστη καταδίκη των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για τις καταλήψεις, πολλές φορές και πολυετείς, δημοσίων κτιρίων.  Δεν περίμενα σίγουρα «θεωρίες συνομωσίας».

Δεν περίμενα ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά της επιβεβλημένης εκκένωσης, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν μάλιστα η ίδια γνωρίζει πως η εντολή δόθηκε από τη Σύγκλητο και από τον ίδιο τον Πρύτανη.

Διάβασα την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, του νόμιμου ιδιοκτήτη του «Ευαγγελισμού» που επισημαίνει αφενός ότι η απόδοση του ιστορικού κτιρίου αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των πρυτανικών αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας και αφετέρου ότι το κτίριο θα ανακαινιστεί και θα αποτελέσει την «καρδιά» του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, πως ένα κτίριο τελεί υπό κατάληψη επί 21 χρόνια και «ξαφνικά» ο Πρύτανης λαμβάνει την απόφαση να δώσει το πράσινο φως για την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, τον ίδιο μήνα που ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητά μου. Θέλω πραγματικά να πιστεύω πως είναι σύμπτωση, χωρίς ωστόσο να παραβλέπω τη δήλωση δημόσιας στήριξης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πρόσωπο του κ. Καλοκαιρινού.

Περίμενα από την πλευρά του κ. Καλοκαιρινού και λόγω της ιδιότητάς του, να προχωρούσε σε δημόσια τοποθέτηση για το εάν καλώς ή κακώς έγινε αυτή η παρέμβαση, για το αν είναι υπέρ ή κατά αυτής της διαδικασίας, αλλά και να πάρει θέση για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου. Ο ίδιος αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι δεν είναι αστυνομικός για να κρίνει τη χρονική στιγμή που επελέγη για την επιχείρηση.

Ξέχασε όμως την ίδια στιγμή την ακαδημαϊκή του ταυτότητα, προκαλώντας ερωτηματικά για το εάν ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και σε άλλα θέματα που θα αφορούν στο μέλλον στο Δήμο. Η επιλεκτική κώφωση και τύφλωση δεν ταιριάζει σε έναν Υποψήφιο Δήμαρχο, καθώς η διοίκηση απαιτεί πολλές φορές, να παίρνουμε θέση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά και δύσκολες αποφάσεις που αφορούν το καλό του τόπου. Η μέχρι σήμερα πορεία μου, μου το έχει διδάξει αυτό».

Ερ.: Υπάρχει μια ισχυρή πίεση προς το δημοτικό ταμείο από εργολήπτες που έχουν εκτελέσει έργα για λογαριασμό του Δήμου τα οποία δεν έχουν πληρωθεί… Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα δημοτική Αρχή θα κληθεί να διαχειριστεί τα αιτήματα του εργοληπτικού κλάδου, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί η ασφυκτική στενότητα των οικονομικών του Δήμου.

Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή εφόσον εκλεγείτε με δεδομένο το γεγονός ότι καραδοκεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ποιος θα πληρώσει τα 11.814.687 ευρώ που αντιστοιχούν στην απένταξη της πρώτης φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου από το πρόγραμμα «Πολιτισμός».

Απ.: Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, σκοπός της νέας διοίκησης, της νέας δημοτικής αρχής θα είναι η επίλυση των προβλημάτων και η μη δημιουργία νέων.

Έχω ήδη δηλώσει από την πλατεία του Αγίου Τίτου, πως εάν οι πολίτες με επιλέξουν, την 1η Ιανουαρίου, ορκωτοί λογιστές και επιθεωρητές θα ελέγξουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου, για να γνωρίζουμε τι ακριβώς παραλαμβάνουμε, κάτι που θα έπρεπε νομίζω να ισχύει σε όλους τους Δήμους της χώρας. Στη δική μου θητεία, η λογοδοσία και η διάφανη διαχείριση προς όφελος των δημοτών, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Αν η κοινωνία του Ηρακλείου με τιμήσει με την επιλογή της θα ήθελα να με θυμάται ως έναν άξιο δήμαρχο που έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για τη βελτίωση του Δήμου Ηρακλείου και της ζωής των συμπολιτών του.

Ως ένα καλό Δήμαρχο που τόλμησε να κάνει ακόμη και ρήξεις αν αυτό είναι προς το συμφέρον των συμπολιτών μας».

Ερ.:  Χρόνια τώρα ο Δήμος χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη ανισορροπία στο εσωτερικό του, ανάμεσα στο κέντρο -που ευνοείται από μια σειρά εργοταξιακών παρεμβάσεων- και την ενδοχώρα που δίνει μάχη για να κρατήσει τους δρόμους της ανοιχτούς. Μάλιστα υπάρχει η παγιωμένη πια αντίληψη στους αυτοδιοικητικούς, ότι επιτυχημένος είναι ο Δήμαρχος που στήνει μπουλντόζες στον ιστορικό ιστό και αφήνει το αποτύπωμα του στους πιο κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης… Το ερώτημα είναι μπορείτε να εγγυηθείτε την ισόρροπη ανάπτυξη του Ηρακλείου;

Απ.: «Στη δική μας φιλοσοφία δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Δεν υπάρχουν κέντρα και απόκεντρα, “πατρίκιοι και πληβείοι”. Βλέπουμε ενιαίο το Δήμο Ηρακλείου και έτσι θα προχωρήσουμε την επόμενη ημέρα.

Στη λογική μας δεν υπάρχουν δημότες της πόλης και δημότες της ενδοχώρας. Υπάρχουν οι δημότες του δήμου μας.

Για όλους αυτούς θα δουλέψουμε σκληρά από την πρώτη ώρα που θα αναλάβουμε εφόσον η ηρακλειώτικη κοινωνία μας τιμήσει με την ψήφο της.

Θα ήθελα να επισκεφθούν όλοι την ιστοσελίδα μας και να ενημερωθούν για το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας στο οποίο μέσα στις βασικές μας προτεραιότητες είναι οι γειτονιές του Ηρακλείου και οι τοπικές κοινότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο το όμορφο αυτό ταξίδι της προεκλογικής περιόδου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό.

Σας περιμένουμε όλους».

Ερ.: Η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών είναι μια οδυνηρή εξέλιξη για τη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου, σε όλα τα επίπεδα. Το ερώτημα είναι εάν θα διεκδικήσετε μόνιμους υπαλλήλους για να καλυφθούν τα κενά, ή αν στη σκέψη σας είναι η εμπλοκή ιδιωτών σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες για να εξισορροπήσει η κατάσταση.

Απ.: Η λειτουργικότητα του Δήμου μας εξαρτάται ασφαλώς και από τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών του.

Αλλά ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, μάλλον είναι προφάσεις εν αμαρτίαις για ένα κακό δήμαρχο.

Για ένα δήμαρχο, μία δημοτική αρχή που στη διάρκεια της θητείας τους δεν παρήγαγαν έργο για τους συμπολίτες μας. Δεν έχω καμία πρόθεση να γίνω ένας δήμαρχος που θα σχολιάζει τα προβλήματα του δήμου.

Σκοπός μου είναι, να επιλύω τα προβλήματα του δήμου και των συμπολιτών μου.

Στόχος μου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, η παραγωγή έργου, πραγματικού έργου για τους συμπολίτες μας. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής.

Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός και συμπαραστάτης στη νέα δημοτική μας αρχή θα είναι ασφαλώς οι εργαζόμενοι του Δήμου μας. που δίνουν καθημερινά με αυταπάρνηση τον αγώνα για να κρατήσουν όρθιο το Δήμο.

Μαζί θα φτιάξουμε το Δήμο Ηρακλείου ένα δήμο λειτουργικό, φιλικό και ελκυστικό για τους συμπολίτες μας και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας.

Μαζί θα προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε μία σύγχρονη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας. Παράλληλα, η διοίκησή μας θα εκμεταλλευτεί απόλυτα όλες τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε όσο καλύτερα τις υπηρεσίες μας.

Προς όφελος των συμπολιτών μας. δεν πρόκειται ως νέα δημοτική αρχή να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να παραμείνουμε αδρανείς. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε θεατές «χαμένων ευκαιριών».

Ερ.: Τις τελευταίες μέρες είδαμε τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που κατέγραψαν το αποτύπωμα της στιγμής… Ποιο είναι το μήνυμα σας προς την κοινωνία του Ηρακλείου για να στηρίξει την υποψηφιότητα σας;

Απ.: «Η αναβάθμιση του Ηρακλείου, η ανάπτυξη της πόλης μας, μίας πόλης όχι που μπορείς να ζεις αλλά μίας ανθρώπινης και φιλικής πόλης που θέλεις να ζεις είναι το προσωπικό μου στοίχημα. Η προσωπική μου πρόκληση. Η υστεροφημία μου.

Με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα από τη σταδιοδρομία μου στην Ελληνική Αστυνομία μαζί με τους άξιους και ικανούς συνεργάτες μου που στελεχώνουν το συνδυασμό μας Ηράκλειο, η πόλη μας, με τους ικανούς υπαλλήλους του Δήμου μας θα φτιάξουμε το Ηράκλειο την πόλη που μας αξίζει. Θα το οδηγήσουμε με ασφάλεια στην επόμενη μέρα.

Με ενωτική διάθεση, με όραμα, με σχέδιο και πολλή δουλειά.

Μία πόλη που θα την χαίρονται οι συμπολίτες μας και την μνημονεύουν οι χιλιάδες επισκέπτες μας. Μία πόλη καθαρή από άκρη σε άκρη.  Ένα Ηράκλειο χωρίς σκουπίδια. Θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς για να το καταφέρουμε.

Και θα το επιτύχουμε. Μαζί θα κάνουμε το Ηράκλειο μία πόλη που θα χαίρεσαι να κυκλοφορείς. Με ασφαλείς δρόμους, ασφαλή πεζοδρόμια. Μία πόλη φιλική στον άνθρωπο κάθε ηλικίας. Μία πόλη που τα δημοτικά της τέλη θα έχουν ανταπόδοση στο συμπολίτη μας. Με πραγματικό έργο. Δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στις καρέκλες μας.  Δεν θα είμαστε μία απρόσωπη και απρόσιτη διοίκηση.

Θα έχουμε καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας. Δίπλα τους. Δίπλα στην κάθε Ηρακλειώτισσα, δίπλα στον κάθε Ηρακλειώτη. Για να λύνουμε τα προβλήματά τους. Αυτοί μας κρίνουν κάθε μέρα. Σε αυτούς είμαστε υπόλογοι. Δεν θα τους διαψεύσουμε. Μαζί θα φτιάξουμε το Ηράκλειο καλύτερο. Δεν θα τηρήσω απλά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις μου. Θα τις κάνω πράξη μία προς μία.

Η επόμενη πενταετία για το Ηράκλειο δεν θα είναι απλά μία περίοδος που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση. Θα είναι μία περίοδος αναγέννησης. Ως προς τις δημοσκοπήσεις, που σωστά αναφέρετε καταγράφουν τη φωτογραφία της στιγμής, εμείς ως δημοτική παράταξη περιμένουμε με αισιοδοξία τη μεγάλη δημοσκόπηση της Κυριακής. Τη μόνη έγκυρη και σίγουρη δημοσκόπηση. Την ελεύθερη και αβίαστη επιλογή των συμπολιτών μας».

 

 

Θα λύνουμε τα προβλήματα και δεν θα τα βάζουμε

κάτω από το χαλί

Μπορεί επίσης να σας αρέσει