ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Ολιστική» προσπάθεια ενάντια στα δίδυμα ελλείμματα

H δημοσιονομική σοβαρότητα και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αποτελούν δύο από τους βασικούς άξονες για να αντιμετωπιστούν τα δίδυμα ελλείμματα (το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε χθεσινοβραδυνή εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ολιστική προσπάθεια» της κυβέρνησης με στόχο «να κρατήσει ερμητικά κλειστές τις δύο κερκόπορτες που επέτρεψαν στην κρίση να ταλαιπωρήσει τους Έλληνες την προηγούμενη δεκαετία: το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η προσπάθεια αυτή όπως είπε, γίνεται σε δύο κυρίως μέτωπα: δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου «με κοινό παρονομαστή μία πολιτική κοινής λογικής, που ακολουθεί καλές διεθνείς πρακτικές και μετατρέπει την Ελλάδα σε μία χώρα φιλική στις επενδύσεις».

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι την προηγούμενη δεκαετία έγινε αντιληπτό, ότι η πολιτική του «δώστα όλα» μόνο φιλολαϊκή δεν είναι, διότι τα σπασμένα της καλούνται να τα πληρώσουν στη συνέχεια οι ίδιοι οι πολίτες και ειδικά οι πιο αδύναμοι. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που συνδυάζει τη δημοσιονομική ισορροπία από τη μία πλευρά, με αναπτυξιακές πολιτικές που επανεκκίνησαν την οικονομία από την άλλη.

Ο κ. Χατζηδάκης  τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι διεθνώς πιο ανταγωνιστική (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), θα εφαρμόσει ισχυρότερα κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, για στήριξη της καινοτομίας, καθώς και για ενίσχυση των εξαγωγών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει