Ας γίνει το 2024 έτος επανεκκίνησης της προσπάθειας ανάδειξης,προβολής και πληροφόρησης του Βυζαντινού Κάστρου Τεμένους!

του Λάμπρου Περβολαράκη

Λίγες ημέρες μάς έμειναν από τις Δημοτικές εκλογές και σας καλώ να στοχαστούμε, το Ηράκλειο που θέλουμε να οικοδομήσουμε, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας, ένα Ηράκλειο που θα τους  αξίζει!

Μερικοί ονειροπόλοι, όταν αναφερόμαστε στο Ηράκλειο, δεν εννοούμε μόνο την πόλη, αλλά συνειρμικά, αυτόματα μέσα μας, φαντάζει, η θαυμάσια ενδοχώρα του Δήμου Ηρακλείου, ένα κομμάτι της οποίας είναι η περιοχή του τέως Δήμου Τεμένους.

Ο Δήμος που διετέλεσα Δήμαρχος για τρεις δημοτικές θητείες και αφιέρωσα για 12 χρόνια, εγώ και οι συνεργάτες μου, σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σήμερα αξιοποιώντας το δημιουργικό δημόσιο διάλογο που γίνεται στην κοινωνία, με αφορμή την δημοτική προεκλογική διαδρομή, θα μοιραστώ μαζί σας την πρόταση που αρχίσαμε να οικοδομούμε, για να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο της κοινωνίας, την ανάγκη για την προστασία, ανάδειξη, προβολή και πληροφόρησητου Βυζαντινού Κάστρου Τεμένους.

Μια πρόταση που είχε ξεκινήσει από την ίδρυση του Δήμου Τεμένους το 1994, έγινε πράξη με το καποδιστριακό Δήμο Τεμένους 1998 – 2010, αλλά την ξεχάσαμε στην πορεία, ιδιαίτερα όταν ο Καλλικράτης άλλαξε πολλά στην αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης, η ΕΦ.Α Ηρακλείου, η Εκκλησία της Κρήτης, οι επιστημονικοί και οι κοινωνικοί φορείς, ας συνεργαστούμε με τα Τοπικά Συμβούλια της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους (Προφήτη Ηλία, Αγ. Σύλλα και Κυπαρισσίου) για να αποτελέσει το 2024 χρονιά, για την επανεκκίνηση της προσπάθειας, ανάδειξης προβολής και πληροφόρησης, του Βυζαντινού Κάστρου Τεμένους, που για 12 αιώνες ορθώνει επιβλητικά την παρουσία του, στην ιστορική μνήμη και το πολιτισμό  μας.

Έχουν περάσει 15 χρόνια  εφησυχασμού. Είναι αρκετά. Έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

  • Όταν οραματιζόμαστε ένα Ηράκλειο, που θα αισθανόμαστε ότι μας αγγίζει όλους, ότι είμαστε ένα κομμάτι του, που θα αξιοποιεί τις εμπειρίες και τις γνώσεις όλων μας.
  • Όταν οραματιζόμαστε ένα Ηράκλειο που θα βρίσκεται στο κέντρο των τοπικών εξελίξεων, με ταυτότητα και προσωπικότητα.
  • Όταν οραματιζόμαστε έναν Δήμο που θα ανοίγει νέους δρόμους, με σεβασμό και αγάπη τόσο στο παρελθόν, όσο και στο μέλλον.
  • Όταν θέλουμε ένα Δήμο, που θα καινοτομεί και στο πολιτισμό.

Είναι ανάγκη να εστιάσουμε και να ξαναδούμε την πλούσια και μοναδική ιστορικότητα του Ηρακλείου, που σε πολλές περιπτώσεις έχει μείνει παραγκωνισμένη.

Η ανάδειξη της ιστορίας και όλων των μνημείων του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί ένα κοινό για όλους μας και μεγάλο στοίχημα.

Στόχος της πρότασης μας, να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό – ιστορικό τρίγωνο, που θα συνδέει το Μινωικό πολιτισμό, την Βυζαντινή περίοδο, την περίοδο της Ενετοκρατίας, με τον Ελληνισμό σήμερα. Που θα ενώνει την Κνωσσό, τα Ενετικά Τείχη της πόλης του Ηρακλείου, με το μοναδικό στην Κρήτη σωζόμενο Βυζαντινό Κάστρο Τεμένους, στην ενδοχώρα του Δήμου, που δημιούργησε τον 10ο αιώνα ο Νικηφόρος Φωκάς, αδριάντας του οποίου βρίσκεται προς τιμήν του τοποθετημένος, σε κεντρική πλατεία του Προφήτη Ηλία, την αποκάλυψη του οποίου έκανε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ειδική εκδήλωση το 2004.

Κνωσσός, Βυζαντινό Κάστρο Τεμένους, Ενετικά τείχη – Φρούριο Κούλε, σε μια αλληλένδετη ενότητα, που θα φανερώνεται μπροστά μας, στο τελευταίο αιώνα του Ελληνισμού που ζούμε.

Όλοι μαζί, μετά τις εκλογές, η νέα Δημοτική και η νέα Περιφερειακή αρχή, μαζί με το σύνολο των παρατάξεων, ας οδηγήσουμε το Ηράκλειο, με το Βυζαντινό Κάστρο Τεμένους, εκεί που αξίζει να βρίσκεται!

*Ο Λάμπρος Περβολαράκης είναι πρ. δήμαρχος Τεμένους, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ηράκλειο, η πόλη μας” και υποψήφιο δήμαρχο τον Μιχάλη Καραμαλάκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει