ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες

Οι δυο διαιτητές που τιμωρήθηκαν, 48 ώρες πριν από το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ, σφύριξαν σε αγώνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Λίγες  ημέρες μετά το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ και ακόμα συζητιέται στην Αγγλία – και όχι μόνο – το τραγικό διαιτητικό λάθος που έκρινε ουσιαστικά την αναμέτρηση.

Στο 34ο λεπτό ο Λουίς Ντίας έφυγε μόνος του στην πλάτη της άμυνας των Λονδρέζων και σκόραρε για το 1-0, με το γκολ όμως να ακυρώνεται ως οφσάιντ. Ο υπεύθυνος του VAR συμφώνησε με την απόφαση του βοηθού και δεν επενέβη για να μετρήσει κανονικά το γκολ, με τη Λίβερπουλ στο τέλος να χάνει το παιχνίδι.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της αναμέτρησης όμως η Ένωση Διαιτητών της Αγγλίας (PGMOL) με επίσημη τοποθέτησή της επισήμανε πως το γκολ έπρεπε να μετρήσει κανονικά και πως ο βοηθός και ο VAR έκαναν λάθος!

Στην συνέχεια, η Επιτροπή Διαιτησίας τιμώρησε τους διατητές  VAR, Ντάρεν Ίνγκλαντ, και AVAR, Νταν Κουκ, για το ακυρωθέν γκολ αντικαθιστώντας τους στα επόμενα παιχνίδια (Νότιγχαμ – Μπρέντφορντ και Φούλαμ – Τσέλσι) στα οποία είχαν ορισθεί.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στην Αγγλία, ενώ ο βοηθός είχε σηκώσει την σημαία υποδεικνύοντας οφσάιντ ο VAR θεώρησε πως το γκολ είχε μετρήσει και γι’ αυτό τον λόγο, αφού ήταν εμφανές πως ο Ντίας δεν ήταν σε θέση οφσάιντ, ενημέρωσε πως ο έλεγχος είχε ολοκληρωθεί και το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί.

Ουσιαστικά, έβαλε τις γραμμές, είδε πως ήταν καθαρό γκολ και είπε “check complete”.

Από τη στιγμή, όμως, που οι παίκτες της Τότεναμ εκτέλεσαν το ελεύθερο από τη θέση που είχε υποδειχθεί οφσάιντ ο Ντίας, το VAR δεν μπορούσε πλέον να επέμβει και να πάρει πίσω την απόφασή του.

Επομένως, η απόφαση για ακύρωση του γκολ αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά άντε να πείσεις τώρα τη Λίβερπουλ ότι έτσι συνέβη πραγματικά και δεν συνέβη κάτι άλλο στο παρασκήνιο. Και επειδή δεν έχουμε μόνο εμείς εδώ στην Ελλάδα το προνόμιο να παράγουμε θεωρίες συνωμοσίας, στην Αγγλία κάποιοι άρχισαν να υφαίνουν διάφορα σενάρια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ρεπορτάζ από το  νησί, οι δυο διαιτητές που τιμωρήθηκαν 48 ώρες πριν από το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ, σφύριξαν σε αγώνα στα Ηνωμένα Αραβικά. Οι συνειρμοί με την Μάντσεστερ Σίτι και την ιδιοκτησία της δεν άργησαν να γίνουν… σενάρια. Φαίνεται, μάλιστα, και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Λίβερπουλ (ναι, ναι και στην Αγγλία υπάρχουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας) ότι υπάρχει υπόνοια περί… πίεσης προς τους διαιτητές.

«Αποδεχόμαστε πλήρως το ότι οι διαιτητές εργάζονται υπό μεγάλες πιέσεις, αλλά αυτές οι πιέσεις υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μειώνονται με την ύπαρξη και την εφαρμογή του VAR. Συνεπώς, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος για να ληφθεί η σωστή απόφαση και το ότι δεν υπήρξε μεταγενέστερη παρέμβαση.

Ότι τέτοιες αστοχίες έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικό ανθρώπινο λάθος, είναι επίσης απαράδεκτο. Και όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να καθορίζονται μόνο με την επανεξέταση και με πλήρη διαφάνεια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία της μελλοντικής λήψης αποφάσεων, όπως ισχύουν για όλους τους συλλόγους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους καταστάσεις δεν θα επαναληφθούν» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι «κόκκινοι».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι:

αν αυτό γινόταν στην Ελλάδα θα είχε μείνει τίποτα όρθιο; Ούτε να το σκεφτόμαστε δεν θέλουμε…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει