ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Και τώρα «ντου» από παντού!

Απ’ όπου και αν το πιάσεις, το «ντου» της Αστυνομίας στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, πάσχει… Ανεξάρτητα με το αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά των καταλήψεων, η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ ελέγχεται για δύο παραμέτρους:  την περίοδο (8 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές) και την ημέρα (ξημερώματα Σαββάτου).

Θέλω να πιστεύω ότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ ήταν αντίθετη και με την περίοδο και με την ημέρα, αλλά μπορώ και να κατανοήσω ότι εκτελεί άνωθεν εντολές… Διότι μόνο αφελής μπορεί να πιστέψει ότι την απόφαση για το «ντου» και τον χρόνο του την πήρε η τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό και όχι από το Ηράκλειο, η απόφαση ελήφθη από το Αρχηγείο και εμπλοκή είχαν η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, που έχει άμεση σχέση με το ανώτατο ίδρυμα.

Ο κ. Κοντάκης μετά και το έγγραφο της Συγκλήτου (το παρουσίασε χθες η «Π»), που ζητούσε την εκκένωση του χώρου από τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Πανεπιστήμιου στο οποίο και ανήκει ο χώρος, τονίζοντας ωστόσο ότι ουδεμία σχέση έχει με τον χρόνο της επέμβασης. Κι εγώ, είπε, ενημερώθηκα την παραμονή…

Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση της Συγκλήτου ήταν σε συνάρτηση με λόγους ασφαλείας, καθώς, όπως είχαν καταγγείλει γείτονες, την περίοδο εκείνη μέσα στο κτήριο γίνονταν οικοδομικές εργασίες χωρίς άδεια!

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στόχος του Πανεπιστημίου είναι ο χώρος να μετατραπεί σε πολύκεντρο μάθησης και πολιτισμού. Μακάρι και γρήγορα να ξεκινήσουν οι εργασίες, γιατί το ενδεχόμενο της ανακατάληψης δεν είναι καθόλου απίθανο και τότε θα μιλάμε για το απόλυτο φιάσκο. Και όποιος έχει αμφιβολία, μπορεί να μάθει τι έγινε με τη χανιώτικη κατάληψη Rosa Nera, που έξι μήνες μετά οι πρώην ένοικοί της ξαναμπήκαν μέσα!

Το να κάνεις «ντου» Σάββατο πρωί σε μία κατάληψη 21 χρόνων και να μην περιμένεις άμεσα αντιδράσεις και κόσμο στους δρόμους, είσαι τουλάχιστον αφελής και δεν το πιστεύω… Το να γίνει το κέντρο της πόλης πεδίο μάχης τη δυσκολότερη ημέρα και ώρα της εβδομάδας, σηκώνει πολλή συζήτηση.

Ήταν αναμενόμενο ότι οι οπαδοί της κατάληψης και οι σύντροφοι των 11 συλληφθέντων (που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι) θα έβγαζαν αντίδραση. Τι καλύτερη ευκαιρία από την ημερίδα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στην Ανδρόγεω για τη βιολογική γεωργία; Και η Αστυνομία για να καταστείλει τις αντιδράσεις έκανε ρελάνς με τη… χημική γεωργία, φλομώνοντας το διάσπαρτο από κόσμο κέντρο!

Και πάμε στο κρίσιμο ερώτημα: ποιος ζημιώνεται περισσότερο από την επέμβαση στην κατάληψη τούτη την ώρα; Όπως είδατε, διαβάσατε, ακούσατε στα social media και στα σκέτα media, πληκτρολόγια και παπαγαλάκια στοχοποίησαν τον υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου Μιχάλη Καραμαλάκη- ως πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Τι καλύτερη ευκαιρία για να «πληγεί» ο σερίφης και ο μπάτσος, που έχει το θράσος να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο;

Του το έκαναν λέει δώρο, για να μην έχει την καυτή πατάτα όταν πάει στη Λόζτια. Αυτοί τον έβγαλαν κιόλας δήμαρχο! «Έτσι θέλουν να διοικήσουν το Ηράκλειο, με αστυνομική βία;» αναρωτήθηκαν άλλοι καλοθελητές. Και άλλοι πάλι διέβλεψαν ότι αυτός έδωσε την εντολή για την εισβολή της Αστυνομίας. Είμαι βέβαιος ότι, αν η τοπική ΕΛ.ΑΣ προέβλεπε όλα τα παραπάνω, αποκλείεται να συναινούσε στην άμεση υλοποίηση της επιχείρησης.

Η ΕΛ.ΑΣ φυσικά έχει και άλλα μπλεξίματα τώρα. Το είδαμε και το βράδυ της Κυριακής, όταν κοντά στον Ευαγγελισμό ξέσπασαν νέα επεισόδια. Πάλι πέτρες, πάλι καπνογόνα, πάλι δακρυγόνα, πάλι αγανακτισμένοι περίοικοι και καταστηματάρχες. Είναι αναγκασμένη να φυλάει το κτήριο, όπως έγινε και στα Χανιά για 6 μήνες και παράλληλα να φυλά άλλους πιθανούς στόχους των αντεξουσιαστών.

Πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με εκλογικά κέντρα και συγκεντρώσεις! Η ΕΛ.ΑΣ. θα τρέχει και δεν θα φτάνει και οι δυνάμεις που θα διαθέτει για το… αντάρτικο πόλης θα αποδυναμώνουν το υπόλοιπο έργο της και όσα άλλα είχε προγραμματίσει για την πάταξη της κάθε μορφής εγκληματικότητας, που δεν περιορίζονται μέσα  στην πόλη…

ΥΓ: Τα απόνερα της εκκένωσης έφτασαν χθες βράδυ στο στέκι του Τηγανίτη. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει