Στη νέα δημοτική Αρχή η «καυτή πατάτα» των οφειλών προς τους εργολάβους

Ένα ποσό της τάξεως των 900.000 ευρώ καλείται να εγκρίνει αύριο Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, για να καλυφθούν οικονομικές εκκρεμότητες εργολάβων που εκτελούν έργα, και όπως όλα δείχνουν την «καυτή πατάτα» των μεγάλων οικονομικών εκκρεμοτήτων θα κληθεί να τη διαχειριστεί η νέα δημοτική Αρχή που θα εκλεγεί από την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα εγκριθεί η πληρωμή του ποσού των 146χιλ. ευρώ για έργα που εκτελούνται στο πάρκο Ερυθραίας, και 754 χιλ. ευρώ για έργα που αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις.

Τα χρήματα αυτά δίδονται με μεγάλη σχολαστικότητα και εγκράτεια αφού το μήνυμα που έχει δοθεί από το δημοτικό ταμείο, είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την αποπληρωμή των οφειλών σε αυτή τη χρονική φάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα υπόλοιπο που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ θα κληθεί να τα διαχειριστεί η νέα δημοτική Αρχή που θα εκλέξουν οι Ηρακλειώτες στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που έπεται.

Η πλευρά των εργοληπτών, δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια της για τον τρόπο που εξελίσσεται η το ζήτημα της πληρωμής τους, και πολλοί από αυτούς παγώνουν τα έργα που εκτελούν τονίζοντας με νόημα ότι οι οφειλές τους δεν αφορούν μόνο  το 2023 αλλά και το 2022. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με το Δήμαρχο Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να βρουν λύση στο εκρηκτικό οικονομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει ζητώντας λύση.

Ο ένας μετά τον άλλο οι εργολήπτες που εκτελούν έργα οδοποιίας στο Δήμο Ηρακλείου, κατεβάζουν ρολά, και σταματούν να δουλεύουν καθώς έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι απλήρωτες οφειλές που δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα χρονιά αλλά και το προηγούμενο έτος.

Ο εργοληπτικός κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση τονίζοντας ότι έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα, αφού δεν έχει εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται και φέτος και πέρυσι και όπως υποστηρίζει, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  είναι αδιέξοδη αφού έχει μπλοκάρει η ροή χρηματοδότησης τους.

Οι μεγάλες οικονομικές πιέσεις στις οποίες έχει εγκλωβιστεί το δημοτικό ταμείο έχει απορρυθμίσει ένα σημαντικό αριθμό εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη επειδή υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες με εργασίες που έχουν εκτελεστεί αλλά παραμένουν απλήρωτες.

Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων κ. Ανδρούλα Σουρουλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι «πλέον έχουν απορροφηθεί  οι πιστώσεις  των έργων που αφορούν σε έργα δημόσιων κτηριακών υποδομών κατά βάση σχολείων και έργων οδοποιίας.

Υπάρχουν έγγραφα  αιτήματα από τις  αρμόδιες τεχνικές διευθύνσεις, οι οποίες  έχουν ζητήσει να γίνουν αναμορφώσεις για την ενίσχυση των κωδικών που αφορούν κυρίως σε έργα τσιμεντοστρώσεων, ασφαλτοστρώσεων και συντήρησης κοινόχρηστων χώρων. Όπως εξηγεί η κ. Σουρουλλά, «το πρόβλημα που υπάρχει είναι βαθύτερο διότι υπάρχουν έργα του 2022 τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν πληρωθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τα έργα του 2023 τα οποία είναι απλήρωτα την ώρα που  έχουν μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, και την ίδια στιγμή τρέχουν οι προθεσμίες για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της κατασκευής τους.

Ωστόσο το γεγονός ότι έχει σταματήσει η ροή χρηματοδότησης αποτρέπει τους εργολάβους να στείλουν τα συνεργεία τους να συνεχίσουν τις εργασίες όταν γνωρίζουν ότι είναι άγνωστο το πότε τελικά θα πληρωθούν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει