Η Σύγκλητος ζήτησε την εκκένωση

ΕΤΣΙ ΕΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν αυτή που ζήτησε την εκκένωση του  κτηρίου του Ευαγγελισμού, το οποίο για περισσότερο από 20 χρόνια ήταν υπό κατάληψη από άτομα που πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο.

Η ομόφωνη απόφαση του Οργάνου τον περασμένο Ιούλιο, ουσιαστικά  έδωσε «το πράσινο φως» ώστε τα ξημερώματα του Σαββάτου ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να εκκενώσουν το χώρο, να προχωρήσουν  σε συλλήψεις, ενώ ακολούθησαν λίγες ώρες μετά και διαδοχικά επεισόδια στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας την αγανάκτηση δεκάδων Ηρακλειωτών, αλλά και πολλών ξένων εκδρομέων. Η εντολή για την επέμβαση στον Ευαγγελισμό ήρθε από την Αθήνα, τονίζουν τοπικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία σημειώνουν ότι ήταν αντίθετα ως προς το χρόνο που ζητήθηκε να γίνει η σχετική διαδικασία, όμως δεν εισακούσθηκαν.

Η «Π» αποκαλύπτει απόσπασμα των πρακτικών της τακτικής συνεδρίασης της Συγκλήτου με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2023, δηλαδή πριν από λίγους μήνες,  με θέμα «παράνομες οικοδομικές εργασίες σε κτήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης (πρώην κλινική «Ευαγγελισμός»).

Αφορμή για να συζητηθεί γι’ ακόμα μια φορά το θέμα του «Ευαγγελισμού»  στη Σύγκλητο αποτέλεσαν -σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- οι καταγγελίες που υπήρξαν,  λόγω των εργασιών που έκαναν για την ενίσχυση του κτιρίου  τα άτομα που έμεναν μέσα σε αυτό.

Το απόσπασμα των πρακτικών, το οποίο όπως τονίζουν ίδιες πηγές ενημέρωσης, γνωστοποιήθηκε και στην ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφασίζει ομόφωνα τα ακόλουθα:

«Επικυρώνει τις ενέργειες του Πρύτανη του Π.Κ, καθηγητή Γεωργίου Κοντάκη και τα έγγραφα που απηύθυνε στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για το ζήτημα της πραγματοποίησης παράνομων οικοδομικών εργασιών σε κτήριο, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Επαναλαμβάνει το αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να κινηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να αποδοθεί το κτήριο με ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αιτείται την αρωγή της Πολιτείας με τη μορφή χορήγησης  γρήγορης και γενναίας οικονομικής ενίσχυσης με στόχο την άμεση αξιοποίηση του κτηρίου, ώστε να αποφευχθεί πιθανή αρνητική συνέπεια επανακατάληψης».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την περιοχή
Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την περιοχή

Επεισόδια στην πόλη μετά την επιχείρηση της Αστυνομίας

Το τέλος της 20χρονης κατάληψης το «Ευαγγελισμού» προκάλεσε, όπως όλοι περίμεναν, αντιδράσεις και γενικευμένα επεισόδια, τα οποία ξεκίνησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, συνεχίστηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα συνεχιστούν και ποια μορφή θα έχουν στο μέλλον…

Η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Π.Κ.
Η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Π.Κ.

Λίγες ώρες μετά την έφοδο της Αστυνομίας στο κτήριο και μετά από κάλεσμα σε σελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου δεκάδες άτομα νεαρής ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Η συγκέντρωση έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ημερίδα που πραγματοποιούνταν προχθές  στο κτήριο της οδού Ανδρόγεω για τη βιολογική γεωργία παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη. Πλήθος συγκεντρωμένων από τα «Λιοντάρια» κινήθηκε προς τα εκεί, όπου συνάντησε την ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας.

Ακολούθησε πετροπόλεμος από ομάδα νεαρών, αλλά και η ρίψη δακρυγόνων από τους αστυνομικούς. Έντρομοι πολίτες που απολάμβαναν τον καφέ τους, αλλά και δεκάδες τουρίστες έφυγαν «άρον- άρον» για να προστατευθούν, αλλά και να ξεφύγουν από μία αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί.

Η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κτήριο της οδού Θεοτοκοπούλου ξεκίνησε επίσης μετά από σχετικό κάλεσμα και συνοδεύτηκε από επεισόδια, ζημιές σε ΑΤΜ και ρίψη μπογιάς στο Δικαστικό Μέγαρο.

Γνωρίζοντας ότι τα επεισόδια θα γενικευτούν η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου είχε ζητήσει ενίσχυση από άλλες Διευθύνσεις της Αστυνομίας στο νησί.

Η επιχείρηση εκκένωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στον «Ευαγγελισμό» ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και αφού είχε αποφασιστεί να δοθεί τέλος στην πολυετή κατάληψη.

Στις 6 το πρωί του Σαββάτου ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ αιφνιδίασαν τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο, προχωρώντας στη σύλληψή τους. Συνολικά συνελήφθησαν μέσα στον χώρο αλλά και στη διάρκεια των επεισοδίων 12 άτομα. Μεταξύ αυτών είναι τρεις γυναίκες, ένας Τούρκος κι ένας Ισπανός. Οι μικρότεροι σε ηλικία συλληφθέντες είναι 24 ετών και ο μεγαλύτερος 54 ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, αφέθηκαν ωστόσο ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο ένα άτομο δέχτηκε να δώσει τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένας εκ των συλληφθέντων τραυματίστηκε όταν σύμφωνα με την αστυνομία προσπάθησε να διαφύγει και έπεσε από μεγάλο ύψος. Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αφού εξετάστηκε από γιατρούς κρίθηκε ότι μπορεί να οδηγηθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί η κατάσταση της υγείας του φαίνεται να επιδεινώθηκε, ο ίδιος διαμαρτυρόταν για φρικτούς πόνους. Με παρέμβαση των δικηγόρων του και αφού πρώτα απολογήθηκε προανακριτικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης και στον χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου Αττικής

Φωτογραφίες που δόθηκαν από την Αστυνομία

Τα ευρήματα

Φωτογραφίες που δόθηκαν από την Αστυνομία Φωτογραφίες που δόθηκαν από την Αστυνομία

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία στο χώρο του «Ευαγγελισμού» βρεθηκαν και κατασχέθηκαν κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Αστυνομικοί που μίλησαν στην «Π» σχολίασαν ότι «δεν βρέθηκε κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα βρεθεί. Δεν εντοπίστηκαν όμως και αντικείμενα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκουν σε σκληρούς εγκληματίες. Περιμένουμε απαντήσεις για τις ταυτότητες που βρέθηκαν στο χώρο». «Στα δωμάτια υπήρχαν ρούτερ για σύνδεση στο διαδίκτυο και ανοικτοί υπολογιστές».

Καταδικάζουν

Την «εισβολή», όπως τη χαρακτηρίζει στην κατάληψη του Ευαγγελισμού καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους οι  «Οργανώσεις Βάσης Κρήτης» του “ΜέΡΑ25” Στην ανακοίνωση αναφέρεται: Ο αυταρχισμός, η καταστολή, το δόγμα «νόμος και τάξη», είναι τα κύρια εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει