Ήρθε η ώρα να αναγεννηθεί η Αυτοδιοίκηση

Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θεωρήσαμε ότι θα ήταν ίσως χρήσιμο να υπενθυμίσουμε λίγα πράγματα και να διατυπώσουμε κάποιες απόψεις για την Αυτοδιοίκηση του νησιού μας και τις δυνατότητες του θεσμού.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας (1974) και τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές (1975) η τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης και τα δύο τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας του νησιού μας (Ανατολικής Δυτικής Κρήτης) πρωτοστάτησαν κατά κύριο λόγο στη ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Κρήτης και πρόβαλαν προτάσεις για την επίλυση ή την αξιοποίηση τους αντίστοιχα.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης πρωτοστάτησε επίσης στην διεκδίκηση της Αποκέντρωσης καθώς και της θέσπισης δομών τοπικής ανάπτυξης και πρωτοπόρησε στην ίδρυση των πρώτων τέτοιων δομών δηλαδή των αναπτυξιακών εταιρειών των Ο.Τ.Α. των οποίων η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες είναι ανεκτίμητη και καθολικά αναγνωρισμένη.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου και στενή συνεργασία με τον ειδικό φορέα «ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ» πρωτοπόρησε επίσης στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και συνεργασιών σε τομείς των ενδιαφερόντων της καθώς και στην εκπροσώπηση και συμμετοχή της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε διεθνείς θεσμούς και δραστηριότητες.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση και τα τμήματα του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος της Κρήτης συνέβαλαν επίσης αποφασιστικά σε μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο νησί μας. Είναι η υπέρβαση της χρόνιας αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Κρήτη και των πολλών μικρότερων τοπικιστικών ερίδων και διενέξεων. Αργότερα με την ίδρυση του θεσμού της Περιφέρειας και τη δημιουργία των μεγαλύτερων και ισχυρότερων Δήμων η μεγάλη αυτή εξέλιξη ενδυναμώθηκε και εδραιώθηκε πλήρως.

Έχοντας συμμετάσχει ενεργά στις πρωτοβουλίες, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλών από τις πιο πάνω δράσεις, λαμβάνοντας γνώση του προγράμματος του Συνδυασμού «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» του υποψήφιου δημάρχου Ηρακλείου κ. Καλοκαιρινού, στου οποίου (προγράμματος) τις βασικές προτεραιότητες ανήκουν σημαντικές πολιτικές και δράσεις του παραπάνω κύκλου και γνωρίζοντας την εξαιρετικά δημιουργική παρουσία του κ. Καλοκαιρινού όχι μόνο στον ακαδημαϊκό αλλά και στον ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα του Ηρακλείου και της Κρήτης, τον συγχαίρομε θερμά και του ευχόμαστε επιτυχία στις επικείμενες εκλογές.

Βέβαια όπως είναι γνωστό, οι αλλεπάλληλες κρίσεις, (οικονομική και υγειονομική) αλλά και άλλα αίτια ανέκοψαν από πολλού την εξελικτική πορεία της Αυτοδιοίκησης και την εξασθένισαν πολύ. Ωστόσο ο πρωτογενής και ιστορικός αυτός θεσμός της Δημοκρατίας κατόρθωσε όχι μόνο να λειτουργεί και να παρέχει ικανοποιητικά τις βασικές υπηρεσίες του αλλά και να στηρίζει τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες∙ και σε πολλές περιπτώσεις όπως ο Δήμος Ηρακλείου να υλοποιεί αξιόλογα έργα και δράσεις.

Ωστόσο ήρθε η ώρα η Αυτοδιοίκηση να αναγεννηθεί. Να διεκδικήσει «τα εαυτής»  από το κράτος και την Ευρώπη, δηλαδή μια βαθιά αποκεντρωτική τομή και έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της ίδιας (της Αυτοδιοίκησης), να παίξει δυναμικά και στο ακέραιο τον ρόλο της και να γίνει ο κινητήριος μοχλός της ολοκληρωμένης, ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.

Είναι φανερό ότι για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να προχωρήσουν στην υλοποίηση των υψηλών μεν, δύσκολων αλλά εφικτών αυτών στόχων χρειάζονταν πρωτίστως στην κορυφή καθώς και στα συλλογικά όργανα και τις άλλες κρίσιμες και νευραλγικές θέσεις τους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή ανθρώπους επιτυχημένους, ανθρώπους με όραμα και αρχές, ικανότητες, σύγχρονο πνεύμα και μεθόδους∙ και αγάπη στον τόπο.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Αλέξης Καλοκαιρινός και οι συνεργάτες του έχουν όλα τα προαπαιτούμενα να σηκώσουν το μεγάλο βάρος και ανάστημα του Δήμου Ηρακλείου, να προωθήσουν δυναμικά τη λύση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του και να βρεθεί και πάλι, τώρα που οι καιροί το καλούν, ο Δήμος Ηρακλείου και η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης στην πρωτοπορία της Αναγέννησης του θεμελιώδους και ιστορικού αυτού θεσμού της Δημοκρατίας και της προόδου.

* Ο Νίκος Πετράκης είναι πρώην δήμαρχος Σητείας, εμπειρογνώμων της Ε.Ε. για την Τοπική Ανάπτυξη.

Ο Νίκος Λεβεντάκης είναι πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αρχιτέκτων, περιφερειολόγος.

Ο Γιώργος Στεφανίδης είναι πρόεδρος της «Ελληνογαλλικής Αντιπαράθεσης» (ΕΛΓΑ), φορέα προώθησης ελληνογαλλικών σχέσεων των Ο.Τ.Α. κ.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει