Τέταρτη ακριβότερη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού φέτος

Η χώρα μας είχε στους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 την τέταρτη ακριβότερη τιμή χονδρικής πανευρωπαϊκά, μετά την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η ΡΑΑΕΥ στη Βουλή στα πλαίσια σχετικής ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αρχή σημειώνει πάντως, ότι η υψηλή κατάταξη οφείλεται κυρίως στην ακριβή τιμή του Ιανουαρίου που έφτασε τα 201 ευρώ/MWh ως αποτέλεσμα της μεταχρονισμένης εφαρμογής της τιμής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Κατ’ επέκταση, τα 119 ευρώ/MWh που στοίχιζε το αέριο το Δεκέμβριο του 2022 επηρέασαν τη χονδρική ρεύματος τον ίδιο μήνα στις άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα ένα μήνα μετά, τον Ιανουάριο 2023, όταν οι τιμές στις υπόλοιπες αγορές είχαν αρχίσει να πέφτουν. Εκείνο το μήνα μάλιστα η ελληνική αγορά ήταν και η ακριβότερη της Ευρώπης.

Όμως, χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο 2023 η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 15η θέση από σύνολο 32 χωρών, τονίζει η ΡΑΑΕΥ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη αύξηση των παραπόνων των καταναλωτών στον κλάδο της ενέργειας και δη σε ό,τι αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, σημειώθηκε το περασμένο έτος. Όπως προέκυψε από την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το 2022, η ενέργεια σχεδόν μονοπώλησε τις υποθέσεις της Αρχής, αφού οι αναφορές εκτοξεύθηκαν κατά 150% σε σχέση με το 2021, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών και συγκεκριμένα το 82% να έχουν να κάνουν με θέματα τιμών και χρεώσεων στη λιανική αγορά ρεύματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει