ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ-ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ: “Γιατί εμπιστεύθηκα τον Αλέξη Καλοκαιρινό”

Για το αποτύπωμά της στη Λότζια αλλά και για τη δυναμική προοπτική εξέλιξης του Δήμου Ηρακλείου ως μητροπολιτικό κέντρο, μιλά σήμερα στην «Π» η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και υποψήφια με την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη.  Όπως η ίδια εξομολογείται, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να δίνει τις μάχες της για το Ηράκλειο, με κουράγιο, γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα…

Με ποιές σκέψεις επιλέξατε την ενσωμάτωσή σας στην παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» του Αλέξη Καλοκαιρινού;

Με τον Αλέξη Καλοκαιρινό με συνδέει παλαιά φιλία. Προφανώς όμως δεν ήταν μόνον αυτός ο λόγος που τον εμπιστεύθηκα και δήλωσα τη συμπαράσταση μου στον αγώνα του εξ’ αρχής. Λόγω της φιλίας μας και της συμμετοχής μου στις δράσεις της Ε.Κ.Ι.Μ. της οποίας είμαι μέλος, είχα πολλές φορές την ευκαιρία να διαπιστώσω τα προσόντα και τις ικανότητες του.

Είναι οραματιστής, μεθοδικός και αποτελεσματικός. Το έχει αποδείξει άλλωστε στη θητεία του ως ακαδημαϊκός. Μπορώ επίσης να βεβαιώσω ότι αγαπά την πόλη του, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δράσεις τόσο της Ε.Κ.Ι.Μ όσο και των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.  Συνδυάζει δυο ιδιότητες, απαραίτητες για την άσκηση των δημαρχιακών καθηκόντων. Διαθέτει ουσιαστική παιδεία και λόγω της ανάμειξης του στις δράσεις των Κοινωφελών Ιδρυμάτων, έχει βαθιά και ουσιαστική γνώση των προβλημάτων του απλού κόσμου. Είναι συνεπώς το πρόσωπο που συνδυάζει όλα όσα απαιτώ από έναν δήμαρχο.

Έχετε υπηρετήσει το Δήμο Ηρακλείου από διάφορα πόστα, στην Πολεοδομία τη Δημοτική Περιουσία, τη θέση της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ. Τί κρατάτε από αυτή την εμπειρία και πώς αποτιμάτε την κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο Δήμος Ηρακλείου;

Σε όλες τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησα επί εννέα χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου, μία ήταν η κεντρική ιδέα που κατηύθυνε τις ενέργειες μου. Πώς θα υπηρετούσα την πόλη μου καλύτερα. Λόγω της συμβολαιογραφικής μου ιδιότητας, γνώριζα καλά τα θέματα Πολεοδομίας και Δημοτικής περιουσίας.

Θέματα στάσιμα επί έτη, καταφέραμε με τους συνεργάτες μου στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν και να απεμπλακούν. Επίσης, είμαι μητέρα δύο παιδιών, η κόρη μου μάλιστα είναι εκπαιδευτικός. Δεν δυσκολεύτηκα συνεπώς καθόλου να κατανοήσω τα θέματα   Παιδείας, αν και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πρωτίστως κτιριακά. Η θέση μου στην προεδρία της Δ.Ε.Π.Α.Ν.ΑΛ ήταν για μένα μια μεγάλη ευκαιρία.

Και μία πρόκληση, διότι άρχιζε η κανονική λειτουργία όλων των δομών και δραστηριοτήτων μετά την  πανδημία. Μπορώ με βεβαιότητα να ισχυριστώ, ότι όχι μόνον στα θέματα της αρμοδιότητας μου, αλλά, γενικότερα, στην εννεαετή θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής έχουν επιλυθεί προβλήματα, έχουν «ξεμπλοκάρει» ζητήματα που χρόνια ταλαιπωρούσαν τους δημότες, έχει προχωρήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό του το συνολικό σχέδιο που είχαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου. Όλα αυτά μάλιστα, σε εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις. [Capital controls, πανδημία, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού κ.α.] Θα παραδώσουμε στην επελθούσα δημοτική αρχή έναν Δήμο που κατάφερε πολλά και έχει θέσει τις βάσεις για να προχωρήσουν θέματα.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ-ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ “Γιατί εμπιστεύθηκα τον Αλέξη Καλοκαιρινό”Ποιά είναι κατά την άποψή σας η πιο σημαντική προσφορά σας στο Δήμο Ηρακλείου;

Είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί σε κάθε τομέα που μου ανατέθηκε νομίζω ότι φεύγοντας άφησα θετικό αποτέλεσμα. Είτε με τις γνώσεις μου λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, είτε με την όρεξη για δουλειά  σε συνδυασμό  με την πολύ καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους  που συνεργάστηκα. Θα μπορούσα όμως να σας πω ότι εκείνο που με συγκινεί περισσότερο, είναι η στήριξη  99 τμημάτων στο «Διά βίου μάθησις» του τμήματος παιδείας, η επανεκκίνηση των πράξεων εφαρμογής Αμφιθέας, Καμινίων, στρατοπέδων Μπετεινάκη-Γιακουμάκη (για την ανέγερση του καλλιτεχνικού, του μουσικού σχολείου Ηρακλείου και των σχολείων Καρτερού) αλλά και η επιτυχημένη πορεία του Πολιτιστικού  Κέντρου Ηρακλείου οι παραστάσεις  του οποίου διακρίνονται απο την μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Ποιά είναι η βαθύτερη ανάγκη σας ως Ηρακλειώτης σε σχέση με την εικόνα που θέλετε να αλλάξει στο Δήμο;

Επιθυμώ το Ηράκλειο να προχωρήσει στο μέλλον με κατεύθυνση έναν στόχο που περιλαμβάνει τα πάντα. Να γίνει μια πόλη μητροπολιτικό κέντρο. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Αρκεί να αναδείξουμε την ιστορία του και να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει. Που δεν είναι λίγες.

Ποιές είναι οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπο το Ηράκλειο; Μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές; Πώς εσείς μπορείτε να συμβάλλετε στην κατεύθυνση αυτή;

Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με σημαντικό δυναμικό σε όλους τους τομείς. Επιχειρηματικότητα, Τουρισμός, Πολιτισμός, Παιδεία κ.α.

ΣΤΕΛΛΑ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ-ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ: “Γιατί εμπιστεύθηκα τον Αλέξη Καλοκαιρινό”Δεν σταματά να προκαλεί και να δίνει ευκαιρίες. Με την σημαντικότερη επαρχιακή βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τη Βικελαία, με αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με σημαντικό πρωτογενές υλικό, με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, με λιμάνι και αεροδρόμιο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει κέντρο αναφοράς στην ανατολική Μεσόγειο. Απαιτείται οραματικός σχεδιασμός και στοχοπροσήλωση.

Προσωπικά ενστερνίζομαι αυτό το όραμα, το υιοθετώ και το υπηρετώ με συνέπεια. Θεωρώντας ότι αποτελεί τη συνισταμένη πολλών παραμέτρων, τείνω ευήκοα ώτα  προς κάθε κατεύθυνση. Άλλωστε οι παλμοί της πόλης υπαγορεύουν σε όποιον έχει την πρόθεση και την ευαισθησία, τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Αυτό έκανα σε όλες τις θέσεις ευθύνης που μου εμπιστεύθηκαν έως τώρα, αυτό σκοπεύω να κάνω και στο μέλλον. Να αφουγκράζομαι τα μηνύματα της πόλης, να τα επεξεργάζομαι και να προσπαθώ να τα κάνω πραγματικότητα. Γιατί πιστεύω, ότι αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Να μην ολιγωρείς, να είσαι σε ετοιμότητα κάθε στιγμή. Διαθέτω το κουράγιο, έχω την εμπειρία και τη γνώση και αισθάνομαι έτοιμη να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει