Τιμή σε μια πορεία τόλμης, εμπνεύσεων και σπουδαίας προσφοράς

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

Μια προσωπικότητα που κατέγραψε μια  πορεία τόλμης, εμπνεύσεων, και σπουδαίας εκπαιδευτικής, κοινωνικής, και επιστημονικής προσφοράς, τίμησε χθες ο Δήμος Ηρακλείου, σε μια λιτή τελετή  που  πραγματοποιήθηκε  στην  αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το  «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» απονεμήθηκε χθες στον Στέφανο Τραχανά, ιδρυτή, και διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ιδρυτή των διαδικτυακών Πανεπιστημιακών μαθημάτων του «Mathesis», διδάσκοντα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και καταξιωμένο συγγραφέα.

Το “παρών” εδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης,  Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, ο καθηγητής κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος το 2020 είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο, ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Σαρρής.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός στην αντιφώνηση του το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, –το οποίο δημιουργήθηκε με  πρόταση του αλησμόνητου Μανόλη Καρέλλη–   απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα του τόπου μας που έχουν ξεχωριστή προσφορά, τιμάται, πρωτίστως, η ίδια η πόλη μας, αλλά και γενικότερα: η κοινωνία της Κρήτης.

Από την τελετή βράβευσης
Από την τελετή βράβευσης

“Αυτά τα χρόνια ξαναθέσαμε”-ανάφερε κάνοντας μια μικρή αναδρομήστην πρόσφατη ιστορία του βράβείου  – “σε τακτικότητα την απονομή των δύο Βραβείων του Δήμου Ηρακλείου («Νίκος Καζαντζάκης» και «Ηθικής Τάξεως»). Έτσι, κατά την θητεία της παρούσας Δημαρχιακής Αρχής, τιμήθηκαν με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως»:

Το 2016: ο Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης)

  • το 2017: ο Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης)
  • το 2018: το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (το ΙΤΕ)
  • το 2019: ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης (συλλέκτης έργων Τέχνης, δωρητής της σπουδαίας συλλογής εξήντα πέντε χριστιανικών φορητών εικόνων, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)
  • το 2020: ο κ. Λευτέρης Οικονόμου (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης),
  • το 2021, το Ίδρυμα «Ο Άγιος Σπυρίδων», και το 2022, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης (πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και νυν Ομότιμος Καθηγητής και συγγραφέας).

Για τις επιλογές αυτές θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τα μέλη των Επιτροπών του Βραβείου, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά και ομοφώνως στην επιλογή των προσωπικοτήτων που βραβεύθηκαν”.

Ο δήμαρχος  ανέφερε ότι η βράβευση του   κ. Στέφανου Τραχανά, γίνεται σε μια προσωπικότητα του τόπου μας που πιστεύω ότι, με την διαδρομή και την προσφορά του, αποτελεί την ενσάρκωση της σημασίας αυτού του Βραβείου.

Από την τελετή βράβευσης 

Η πορεία και οι σταθμοί

“Η πορεία του Στέφανου Τραχανά”, υπογράμμισε ο κ.Λαμπρινός, “ως σήμερα, έχει πολλούς σταθμούς:  Τον γενέθλιο τόπο – το  Καβούσι του Λασιθίου– το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τον «Δημόκριτο», το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την ίδρυση και καταξίωση του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της Ελλάδας, των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», τα σημαντικά βιβλία που εξέδωσε, και προσφάτως την δημιουργία του «Mathesis». Είναι μια πορεία τόλμης, εμπνεύσεων, και σπουδαίας εκπαιδευτικής, κοινωνικής, και επιστημονικής προσφοράς.

Ξεχωριστά θέλω να αναφέρω την μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε ο Στέφανος Τραχανάς, με βαρύτατο προσωπικό κόστος, –καθώς εξελίχθηκε σε πολύχρονη δικαστική περιπέτεια– ως βασικός μάρτυρας υπεράσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση της υπερκοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Μια προσπάθεια –που έζησα κι εγώ με την δικηγορική μου ιδιότητα– σπάνιας Ηθικής σημασίας για την πατρίδα μας.

Για την συνολική του διαδρομή θα μας μιλήσει εν συνεχεία, και λεπτομερώς, ο κ. Χαρμανδάρης, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή του στην   Τελετή.

Αγαπητέ Στέφανε, εύχομαι υγεία, δημιουργικά χρόνια, και κάθε καλό, προσωπικό και οικογενειακό”.

Ο κ. Τραχανάς παρέλαβε το βραβείο του εμφανώς συγκινημένος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον δήμο Ηρακλείου για την τιμή που του έκανε.

Συγχαρητήρια ανακοίνωση από τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα θερμά τους συγχαρητήρια στον Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέφανο Τραχανά, για την απονομή του  Bραβείου  ,εξέφρασαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην συγχαρητήρια  ανακοίνωση επισμαίνεται:

Ο Δήμος Ηρακλείου απονέμει το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα, που προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην Κοινωνία, στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό του τόπου μας.

Ο Στέφανος Τραχανάς έχει προσφέρει τα μέγιστα μέσα από την εξέχουσα πορεία του ως άνθρωπος και ως επιστήμονας και η βράβευση αυτή αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του έργου του και της προσωπικότητάς του.

Ο Στέφανος Τραχανάς είναι ο ιδρυτής και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (από το 1984 έως το 2013), ιδρυτής των διαδικτυακών Πανεπιστημιακών μαθημάτων του «Mathesis» και διδάσκοντας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και καταξιωμένος συγγραφέας. Το 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων διδασκαλίας του στο Τμήμα Φυσικής, το όνομά του δόθηκε σε ένα από τα Αμφιθέατρα του Τμήματος.

Ευχόμαστε να συνεχίσει με μεγαλύτερη δύναμη και επιτυχία το έργο του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει