Πολλές ήταν οι περιοχές της Ελλάδας που βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Elias. Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Κορινθία οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ πολλά σπίτια πλημμύρισαν.
Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία «χτύπησε» την Εύβοια από χθες τα ξημερώματα. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και η προσοχή ήταν στραμμένη κυρίως στο Μαντούδι, καθώς υπήρχε κίνδυνος να υπερχειλίσουν ο Κηρέας και τα υπόλοιπα ποτάμια. Ο δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας απήυθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς το νερό σε πολλά σημεία είχαν φτάσει το ένα μέτρο.
Αποκαλυπτικές ήταν και οι εικόνες και στις Ροβιές, όπου οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία είχε διακοπεί. Χαρακτηριστικό ήταν το τμήμα του δρόμου από το Προκόπι προς το Μαντούδι, το οποίο έκλεισε καθώς μετατράπηκε κυριολεκτικά σε χείμαρρο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Για την Εύβοια το κέντρο επιχειρήσεων δέχτηκε -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- περισσότερες από 50 κλήσεις, εκ των οποίων 20 για αντλήσεις υδάτων, 10 για κοπές δέντρων και σε πέντε περιπτώσεις έχει χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να μεταφέρει άτομα σε ασφαλή σημεία στην Ιστιαία.
Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Εύβοια επιχείρησαν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ένα άρμα. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούσαν από χθες το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων κλειστές παρέμειναν όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου, ενώ παράλληλα κλειστά έμειναν τα σχολεία και στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.
«Μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής»
Η κατάσταση είναι δραματική και στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, όπου μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα.
Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κανείς στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής -όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».
Παράλληλα, υπήρχαν εγκλωβισμένοι και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Την ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.
Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, όπως μετέδωσε το evima.gr. Η πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια. Σημειώθηκαν επίσης κατολισθητικά φαινόμενα μικρής κλίμακας και έπεσαν δέντρα.
Απόγνωση σε Φωκίδα, Φθιώτιδα και Κορινθία
Χθες, ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στη γέφυρα Αλαμάνας λίγο πιο έξω από τη Λαμία πλημμύρισε, καθώς υπερχείλισε παραπόταμος του Σπερχειού με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει. Οι κάτοικοι για να προστατέψουν τις περιουσίες τους έστησαν πρόχειρα αναχώματα.
Αρκετά προβλήματα υπήρξαν και στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας αλλά και στο ύψος του ΚΕΥΠ όπου αρκετά νερά συσσωρεύτηκαν με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνη η διέλευση.
Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής βίωσαν δύσκολες στιγμές, καθώς ο τεράστιος όγκος νερού που κατέβηκε από την Γκιώνα κατέληξε στην περιοχή της Κίρρας. Το ποτάμι φούσκωσε επικίνδυνα και είναι αυτό που μαζεύει τα νερά από επτά ποταμούς που διασχίζουν όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα έως την Ιτέα.
Στα Φάρσαλα φερτά υλικά απομακρύνθηκαν από τον ποταμό Ενιπέα υπό τον φόβο υπερχείλισης. Μηχανήματα που μισθώθηκαν έχουν φτάσει από την Τρίτη στη γέφυρα στο Ευύδριο προκειμένου να καθαρίσουν τον ποταμό από φερτά υλικά. Πολλά προβλήματα και στα ορεινά χωριά του Ξυλόκαστρου.
Συνολικά 100 οικογένειες ζουν από την παραγωγή μήλου στην περιοχή και δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την κακοκαιρία. Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού Σύθα φούσκωσε χθες επικίνδυνα εντείνοντας την αγωνία των κατοίκων.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη χθες στους κατοίκους στο Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Λίγο πριν τις 16:30 χθες νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στο Σωτήριο, που καλούνται να απομακρυνθούν.
Προβλήματα και στην Αττική
Οι αστραπές και η ισχυρή βροχόπτωση έφεραν ανησυχία και προβλήματα στην Αττική, με την Πυροσβεστική να δέχεται από νωρίς κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά.
Με μεγάλες δυσκολίες διεξαγόταν χθες από νωρίς το πρωί, η κίνηση στους δρόμους της πόλης. Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρήθηκαν στον Κηφισό και στη Λιοσίων. Παράλληλα, έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας η Λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε μετρό και τρένα. Μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν σε Σπάτα και Ραφήνα, προκαλώντας την υπερχείλιση του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας. Έγινε απεγκλωβισμός δύο οδηγών, ενός πούλμαν και ενός ΙΧ, που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο.
Προβλήματα και στα Χανιά
Εικόνα ανοχύρωτης πόλης αυτή των Χανίων το μεσημέρι της Τετάρτης, με το μπουρίνι που περίμενε εδώ και μέρες ο νομός, να προκαλεί πλημμύρες σε κεντρικούς και όχι μόνον δρόμους. Σε ποτάμια μετατράπηκαν η Κισσάμου, η Αποκορώνου οι κάθετες στη Γογονή, ο Κλαδισσός και πολλές άλλες περιοχές.
Τα παράπονα των δημοτών ήταν έντονα, καθώς, όπως έλεγαν, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα, αφού ήταν γνωστό ότι η κακοκαιρία θα έπληττε και τη δυτική Κρήτη.