Με επιτυχία το συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα Χανίων

Η ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι τριήμερες εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών και Χρηματοδοτών FEBEA, όπου διοργάνωσε ως μέλος της η Τράπεζα Χανίων στην Αθήνα.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της FEBEA πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ το Συνέδριο έλαβε χώρα την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Τέλος, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης άλλο ένα επιμορφωτικό σεμινάριο των μελών.

Η ανάπτυξη της ηθικής τραπεζικής σε μεταβαλλόμενους καιρούς βρέθηκε στο επίκεντρο του φετινού Συνεδρίου με θέμα: «Ethical Finance in changing times: The impact of an Ethical Bank».

Το Συνέδριο διεξήχθη με τη συμμετοχή άνω των 200 συνέδρων από 17 χώρες.

Το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής κ. Γεώργιος Χριστόπουλος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλειος Σπανάκης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο Πρόεδρος της FEBEA κ. Pedro M. Sasia Santos, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχαήλ Μαρακάκης, οι Πρόεδροι του Δ.Σ των Συνεταιριστικών Τραπεζών Καρδίτσας και Ηπείρου κ. Γεώργιος Μπούκης και κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Ευγενία Τζώρτζη.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν η Director of Funds: Programming and Implementation της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ruth Raserman και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, κατά την έναρξη των εργασιών, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Βασίλης Σπανάκης, τόνισε τη σημασία της εδραίωσης της ηθικής στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. «Η ηθική χρηματοδότηση συμβάλλει στην ευθυγράμμισή μας με ηθικές και βιώσιμες αρχές, και κυρίως προάγει την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία», σημείωσε.

Στο εναρκτήριο καλωσόρισμά του, ο Πρόεδρος της FEBEA, κ. Pedro M. Sasia Santos, τόνισε πως «η ηθική μπορεί να μαθαίνεται και να διδάσκεται», υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσεκτικής διάγνωσης της πολυπλοκότητας του διεθνούς περιβάλλοντος σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Αναφέρθηκε, δε, σε ορισμένες προτεραιότητες του FEBEA που θα τεθούν μετ’ επιτάσεως στον δημόσιο διάλογο, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, για την ενσωμάτωση του κοινωνικού αντίκτυπου και της χρηστής διακυβέρνησης στα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Στη συμβολή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην τοπική ανάπτυξη και τη στήριξη της οικονομίας με αίσθημα ευθύνης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, κ. Μιχαήλ Μαρακάκης, καλωσορίζοντας στην Αθήνα τα μέλη του FEBEA. Δίνοντας έμφαση στον συνεταιριστικό χαρακτήρα, τόνισε πως «η βιωσιμότητα και η ηθική τραπεζική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αξίες που διέπουν κάθε επιχειρηματική και στρατηγική κίνησή μας, όπως συνέπεια, ακεραιότητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη». Σήμερα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων επεκτείνει το δίκτυό της και μετατρέπεται σταδιακά σε Ανώνυμη Εταιρεία. «Με τις ρίζες μας στα Χανιά, παραμένουμε πιστοί στον τόπο μας και στις παραδοσιακές αξίες της Τραπεζικής, κατέληξε.

Ορμώμενος από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, ο κ. Ιωάννης Φίλης, Ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, απέδωσε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μη υπεύθυνες περιβαλλοντικά επενδύσεις, με την Παγκόσμια Τράπεζα, για παράδειγμα, να χρηματοδοτεί τα ορυκτά καύσιμα με 12 δισ. δολάρια την τελευταία πενταετία και με μόλις 5 δισ. τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων που ακολούθησαν, μέλη του FEBEA ανέδειξαν την αποστολή των ηθικών τραπεζών, καθώς και καινοτόμες πρακτικές για τη δημιουργία αποτυπώματος στις τοπικές κοινωνίες.

Η Γενική Διευθύντρια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, κυρία Χρύσα Δεσποτάκη, έθεσε στο επίκεντρο τη στήριξη της Τράπεζας Χανίων στην επιχειρηματική κοινότητα. Τόνισε πως με  τη συμβολή φορέων, όπως το European Investment Fund και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα Χανίων έχει χτίσει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σχεδόν 445 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 384 εκατ. αφορούν σε μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και οι εταιρείες DELOITTE, INDICE, QUALCO και COSMOTE ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας οι εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και Χανιώτικα Νέα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει