Πού θα χτυπήσει σήμερα η κακοκαιρία Elias

-Στέλνουν μηνύματα από το 112 κι εκεί που δεν χρειάζεται!

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα δέχθηκαν χθες οι κάτοικοι της Αχαΐας, της Ιθάκης, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς αλλά και της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, βόρειας Εύβοιας και Καρδίτσας ενόψει της κακοκαιρίας Elias.

Σύμφωνα με μήνυμα, προβλέπονταν ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά την διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λάθος μήνυμα

Μήνυμα 112 έλαβαν χθες, όμως, και  κάτοικοι της Αθήνας, παρότι η πρωτεύουσα και τα προάστια δεν αναμένεται να χτυπηθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Προειδοποιητικό μήνυμα για περιορισμό μετακινήσεων έλαβαν, μεταξύ άλλων, κάτοικοι σε Νέο Φάληρο, Καλλιθέα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ίλιον και Περιστέρι.

Λίγο αργότερα, πηγές της πυροσβεστικής διευκρίνιζαν ότι το μήνυμα αφορούσε περιοχές εκτός Αττικής. Το μήνυμα προήλθε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι στα όρια με Βοιωτία.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Για σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Αύριο  Πέμπτη (28-09-2023) προβλέπονται  κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, δυτική και κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο.

Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στα κεντρικά Επτάνησα. Σήμερα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα κεντρική και βόρεια, η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Σε επιφυλακή η δυτική Κρήτη

Από σήμερα, Τετάρτη, η δυτική Κρήτη θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Elias», σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και μετά από επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων «προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών και θα επηρεάσουν τη Δυτική Κρήτη την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS). Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας».

https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει