Διαφορετικά τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες πριν την καρδιακή ανακοπή

Ο προέδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου, καρδιολόγος Γιάννης Βαβουρανάκης

Διαφορές στα προειδοποιητικά συμπτώματα της  αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, μεταξύ ανδρών και γυναικών, διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Τhe Lancet Digital Health.

Διαπίστωσαν ότι το σημαντικότερο σύμπτωμα στις γυναίκες 24 ώρες πριν από την καρδιακή ανακοπή ήταν η δύσπνοια, ενώ για τους άνδρες ήταν ο πόνος στο στήθος.

«Για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, υπάρχουν ήδη καθιερωμένα ευρήματα που υποδηλώνουν διαφορετικούς μηχανισμούς και υποκείμενα αυτής της κατάστασης μεταξύ των δύο φύλων. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή – τα δύο τρίτα των θυμάτων είναι άνδρες – και οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση κατά μέσο όρο 8-10 χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τους άνδρες», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Οι γυναίκες που εμφανίζουν ξαφνικά δύσπνοια έχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ενώ οι άνδρες με απροσδόκητο πόνο στο στήθος έχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο».

Οι  ειδήσεις για αιφνίδιους θανάτους  και μάλιστα νέων ανθρώπων συνεχίζουν να  προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον κόσμο.

Ο αιφνίδιος θάνατος είναι στο 30% έως 40% των περιπτώσεων, η πρώτη και η τελευταία εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου για έναν άνθρωπο που φεύγει ξαφνικά από την ζωή, χωρίς καν να γνωρίζει από τι έπασχε.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης, είναι να διακόψουμε το κάπνισμα, να προσέχουμε την διατροφή και το βάρος μας, να ελέγχουμε την πίεση και τη χοληστερίνη μας.

Οι καρδιολόγοι  υπογραμμίζουν ότι η υψηλή χοληστερίνη, χωρίς θεραπεία, δημιουργεί στενώσεις και στεφανιαία νόσο.

Λένε ότι αν είμαστε  γενικά ασυμπτωματικοί, πρέπει απο την ηλικία των 35-40 ετών να κάνουμε υπερηχοκαρδιογράφημα, αλλά και ένα τέστ κοπώσεως.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου καρδιολόγος Γιάννης Βαβουρανάκης, είπε στην «Π» ότι μπορούμε να προλάβουμε έναν ξαφνικό θάνατο αν δεν αγνοήσουμε κάποια συμπτώματα  λίγες μέρες ή ώρες πριν, τα οποία δεν είχαμε στο παρελθόν.

Αυτά είναι δύσπνοια όταν για παράδειγμα περπατάμε, πόνος, βάρος ή κάψιμο στο στήθος την ώρα που δουλεύουμε, η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, η έντονη καταβολή.

«Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία και τα αποδίδουν σε άλλες αιτίες,  αν όμως αξιολογούσαν τέτοιους είδους πρώιμα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους» τόνισε ο καρδιολόγος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει