Ξεκινά η αποχώρηση του κράτους από τις τράπεζες

1η ΑΡΧΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ EUROBANK

Σημαντικές εξελίξεις στις τράπεζες, σηματοδοτούν   οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurobank για την επαναγορά των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Eurobank θα αγοράσει από το ΤΧΣ 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές της, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας. Το τίμημα της επαναγοράς θα ανέλθει σε 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Η ανταγωνιστική διαδικασία στην οποία θα προχωρήσει το ΤΧΣ μετά την υποβολή της πρότασης της Eurobank θα περιλαμβάνει μια διαδικασία υποβολής προσφορών, η οποία ξεκίνησε χθες  25/09/2023 στις 10:30 ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 06/10/2023 στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Με την κίνηση αυτή ανοίγει η αυλαία της αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες.

Η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη Eurobank δρομολογεί και τις επόμενες αποεπενδύσεις βάσει ενός ανεπίσημου χρονοδιαγράμματος. Αυτό βάζει επόμενη στη σειρά την Εθνική Τράπεζα, με την διάθεση του 20% από το 40,4% που ελέγχει το ΤΧΣ, με τις Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank να ακολουθούν το 2024. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η περίπτωση της Alpha Bank να προωθηθεί νωρίτερα δεδομένου του μικρού ποσοστού (9%) που ελέγχει το ΤΧΣ και του ενδιαφέροντος επενδυτών.

Στο προσκήνιο, πάντως, δεν βρίσκονται μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και οι μικρότερες. Την εβδομάδα αυτή, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην Optima bank, η οποία θα πραγματοποιήσει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, ούσα η πρώτη Τράπεζα που το επιχειρεί μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Εξάλλου, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποχώρηση του Δημοσίου από τις τράπεζες υπογράμμισε για μία ακόμη φορά χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, «θα το προχωρήσουμε, καθώς θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας».

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι «μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψιν της η ΕΚΤ, την DBRS, και τη διπλή αναβάθμιση που ακολούθησε από την πιο αυστηρή Moody’s, οι προοπτικές για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι εξαιρετικά ευοίωνες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει