Με τα μάτια της ψυχής

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΠΑΚΗ

Την αναδρομική έκθεση έργων ζωγραφικής  του Μιχάλη Τσαπάκη, θα φιλοξενήσει η Βασιλική Αγίου Μάρκου – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου από αύριο  Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή και έμπνευση της ζωγραφικής   σύμφωνα με τον ίδιο τον  καλλιτέχνη είναι η Βυζαντινή τέχνη.

Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες.  Η μια αφορά τα βυζαντινά έργα και η δεύτερη κοσμικά έργα με  θέματα από την κρητική ηθογραφία, μελέτες πάνω σε έργα μεγάλων καλλιτεχνών, τοπία, νεκρές φύσεις και μερικοί πίνακές με ιστορικό περιεχόμενο.

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας  Νίκος Ψιλάκης στην προσπάθεια «ανάγνωσης» της ζωγραφικής του Μιχάλη Τσαπάκη αναφέρει «ο Μιχάλης Τσαπάκης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στα εικαστικά πράγματα της Κρήτης.  Η ενασχόληση του Μιχάλη Τσαπάκη με τη ζωγραφική είναι ένα «δρομολόγιο» χωρίς τέλος, αλλά με συχνές στάσεις και επίμονες επιστροφές.  Δεν φαίνεται να μένει πουθενά, μπορεί να προσλαμβάνει τον ακαδημαϊσμό του Μονάχου στο ελληνικό αρχέτυπο του, μπορεί όμως να «ταξιδεύει» στη σφαίρα της «ελληνικότητας» έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο βυζαντινό κόσμο».

Ο Μιχαήλ Τσαπάκης είναι οφθαλμίατρος.  Από τα γυμνασιακά και κυρίως από τα φοιτητικά του χρόνια μαθήτευε τα καλοκαίρια στο εργαστήρι του ζωγράφου και αγιογράφου Δημήτρη Σαριδάκη (τέλη δεκαετίας 1950-αρχές 1960). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει πραγματοποιήσει και ατομικές εκθέσεις στο Ηράκλειο Κρήτης.

Για τις πολύτιμές συμβουλές του, ο καλλιτέχνης ευχαριστεί θερμά τον εικαστικό Νίκο Βισκαδουράκη.

Την έκθεση οργανώνουν ο  Δήμος Ηρακλείου – Δημοτική Πινακοθήκη

Διάρκεια: 27  Σεπτεμβρίου

με 25 Οκτωβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00 ,  Σάββατο 09:00 – 14:00, Κυριακές και αργίες κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου στο διαδίκτυο:

https://heraklionartgallery.gr/

https://www.facebook.com/HeraklionArtGallery.gr

https://www.instagram.com/heraklion_art_gallery

Μπορεί επίσης να σας αρέσει