ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ: Συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού ναού του Αγίου Χαραλάμπους

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μνημεία των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, στην Κρήτη, θα αποκατασταθεί και θ’ αναδειχθεί με απόφαση που υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αποτελούν τη δεύτερη παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης για τη ανάδειξη και αποκατάσταση του ιστορικού ναού, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου και ο περιβάλλων χώρος έχουν ήδη αποκατασταθεί με τη χρηματοδότηση της.

Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Ενορίας Κρουσώνα ο προϊστάμενος του ενοριακού ναού, πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μερονιανάκης, συνοδευόμενος από τον συνεφημέριό του, πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Φασουλάκη και τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου Κρουσώνα. Παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηρακλείου η Χαρά Τριαματάκη και ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.

Ο εν λόγω ναός έπαιξε σημαντικό ρόλο στα νικηφόρα επαναστατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή του ορεινού Μαλεβιζίου και του Μυλοποτάμου, κατά τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης, με επίκεντρο τον Κρουσώνα τα οποία οδήγησαν στην γενίκευση της επανάστασης στην κεντρική και ανατολική Κρήτη.  Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, πυρπολήθηκε από τους χριστιανούς επαναστάτες, προκειμένου να εξολοθρευτούν 370 επίλεκτοι Τουρκαλβανοί του επιτιθέμενου οθωμανικού στρατού, οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτόν μετά τις σχετικές μάχες που είχαν προηγηθεί.

Η Προγραμματική Σύμβαση με την Ενορία Κρουσώνα και το υπουργείου Πολιτισμού, που υπογράφτηκε χθες, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, προβλέπει  εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του δίκλιτου ναού, με πλήρη συντήρηση και ανακαίνιση της τοιχοποιίας, των επιχρισμάτων και των δαπέδων, και πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Επιπλέον προβλέπει την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων πυρπόλησης του 1822 στον ναό, και βέβαια των σωζόμενων κειμήλιων, που διασώζονται στο εσωτερικό του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει