Οι 60 πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αγωνιούν για τη διάλυση του ΕΣΥ
“Πάρτε μέτρα τώρα” λένε στον Μ. Χρυσοχοΐδη
Η ζοφερή εικόνα που υπάρχει στο υπό διάλυση Εθνικό Σύστημα Υγείας -ιδιαίτερα στην Κρήτη- έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των 60 προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που πραγματοποίησαν την 3η Σύνοδό τους στο Ηράκλειο.
“Υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον του ΕΣΥ, που βρίσκεται υπό διάλυση” είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.
Ο ίδιος τόνισε πως όλοι οι πρόεδροι υπογράμμισαν ότι επιβάλλεται να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα από το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και γενικά των δομών υγείας.
“Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα προχωράει σε δυναμικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνη” είπε υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα στην Κρήτη είναι πάρα πολύ άσχημη. Στο πλαίσιο της συνόδου μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση για τα δικαιώματα των ασθενών και το δικαίωμα ασθενούς για ποιοτική ιατρική με τον πρόεδρο της ένωσης των ασθενών κ. Δέδε να επισημαίνει την απαίτηση για καλύτερες αμοιβές των γιατρών και καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και την ανάγκη δημιουργιας κέντρων αριστείας και την ανάγκη άμεσης συνεργασίας ενώσεων ασθενών και ιατρικών συλλόγων.
Σύμφωνα δε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όλες οι αποδεδειγμένα ωφέλιμες θεραπευτικές αγωγές πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς.
Πώς να εκπαιδευτούν οι ειδικευόμενοι σε υποστελεχωμένες κλινικές;
Για την ιατρική εκπαίδευση τονίσθηκε και από τον πρόεδρο του ΙΣΗ Αλέξανδρο Πατριανάκο ότι για να μιλάμε για ιατρική εκπαίδευση πρέπει να έχουμε σωστά οργανωμένες και πλήρως στελεχωμένες κλινικές. Το παράδειγμα του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου υπηρετούσαν ειδικευόμενοι με μετακινούμενους ειδικευόμενους πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον. Είναι απαραίτητη η δημιουργία και εφαρμογή του logbook των ειδικευόμενων και η επιλογή του αριθμού ειδικευόμενων να γίνεται με βάση τις δυνατότητες εκπαίδευσης και όχι με βάση τις νοσηλευτικές ανάγκες.
Σκοπός είναι να εκπαιδευτούν σωστά οι ειδικευόμενοι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ μέσω αυτών, ιατρών σωστά εκπαιδευμένων. Το κόστος της άγνοιας είναι πολλαπλάσιο της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση και πιστοποίηση εκπαιδευτικών κέντρων και εκπαίδευση εκπαιδευτών από ΚΕΣΥ, ιατρικούς συλλόγους, πανεπιστήμιο. Παρών με σημαντική παρέμβαση πάνω στα θέματα εκπαίδευσης ιατρών και την ανάγκη άμεσης δράσης στα θέματα εκπαίδευσης τόσο των εκπαιδευτών όσο εκπαιδευόμενων ήταν και ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ καθηγητής κος Μπούμπας.
Τόνισε δε την ανάγκη για περισσότερη και ποιοτικότερη πρακτική εκπαίδευση των ιατρών ειδικά τώρα στην μετά-Covid εποχή. Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής κος Κοχιαδάκης μίλησε για το υψηλό επίπεδο προπτυχιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο συνεχώς αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς με συμμετοχή του ΠΙΣ.
Τόνισε ότι θα πρέπει αυτός ο διαρκής έλεγχος να γίνεται σε κάθε στάδιο της εκπαιδευσης, μεταπτυχιακή, λήψη ειδικότητας, συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των ιατρών και να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Αλλωστε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας γιατρών, ασθενών και Υπουργείου Υγείας και την απόφαση για δυναμική παρέμβαση στο Υπουργείο στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του ΕΣΥ.