Οι 23 προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Τις προτάσεις του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τους εργαστηριακούς γιατρούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, την εκπαίδευση, τη φαρμακευτική πολιτική και τις δικαστικές αγωγές έχει στείλει στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Όσον αφορά στους νοσοκομειακούς γιατρούς επισημαίνει:

“Τα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει να αποκτήσουν ευθύνη διαχείρισης των πόρων και της αποδοτικότητάς τους με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και την αξιόπιστη και αποτελεσματική περίθαλψη όλων των συμπολιτών μας”.

Προτείνει:

 1. Νέος υγειονομικός χάρτης και νέο οργανόγραμμα των νοσοκομείων με βάση τις πραγματικές ανάγκες (αριθμός νοσηλειών, πράξεων, επισκέψεων, εφαρμογής καινοτόμων τεχνικών)
 2. Πρόσληψη επιμελητών Β κυρίως για επάνδρωση των νοσοκομείων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων . Ηλικιακό όριο < 45 ετών για 1η πρόσληψη σε θέση επιμελητού Β
 3. Άμεση πρόσληψη των θέσεων επικουρικών ιατρών ιδίως αυτών που υπηρετούν πάνω από 2 θητείες
 4. Βελτίωση των μισθών και κατάργηση φορολόγησης εφημεριών, ιδιως αυτών που είναι πάνω απο το πλαφόν και προσμέτρηση τους ως συντάξιμος χρόνος
 5. Δημιουργία καθηκοντολογίου και προσδιορισμός αρμοδιοτήτων κάθε βαθμίδας ΕΣΥ

Ειδικά στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία προσδιορισμός υπηρεσιακών  σχέσεων μεταξύ ιατρών ΕΣΥ (Υπουργείο Υγείας) και πανεπιστημιακών ιατρων (Υπουργείο Παιδείας)

 1. Κίνητρα για συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία με μείωση της φορολογίας στο 20% και αυτοτελή φορολόγηση
 2. Άμεση και έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων από την ολοήμερη λειτουργία για μείωση της επιβάρυνσης των εργαζομένων από τροποποιητικές δηλώσεις σε μεταγενέστερο φορολογικό έτος
 3. Επαναφορα επιτροπων κρισεων προσληψεων ιατρων ΕΣΥ ανα νοσοκομειο ή ανα ΔΥΠΕ και καταργηση της απαγορευσης εκδηλωσης ενδιαφεροντος μονο σε 1 ΔΥΠΕ
 4. Επιλογή με αξιοκρατικές διαδικασίες διοικητών νοσοκομείων
 5. Διασφάλιση και ενίσχυση των επιτροπών κρίσεων για αποφυγή δικαστικών ακυρώσεων και απολύσεων και μακροχρονίων διαδικασιών
 6. Επαναφορά των επιτροπών κρίσεων στις οικείες ΥΠΕ καθώς είναι αδύνατος ο έλεγχος όλων των φακέλων σε μια ΥΠΕ
 7. Διασφάλιση εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης και αξιολόγηση αυτής (τήρηση logbook ανά ειδικευόμενο και ανεξάρτητο έλεγχο ανά περιφέρεια με συμμετοχή οικείων ιατρικών συλλόγων, ιατρικών σχολών πανεπιστημίου και διευθυντών ΕΣΥ)
 8. Ενεργοποίηση συνεργασίας μεταξύ δομών ΕΣΥ και ιδιωτών με μπλοκάκι
 9. Δυνατότητα σύναψης ειδικής σύμβασης των δομών του ΕΣΥ με ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς (part time) μετά από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές καθοριζόμενες από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν ανάγκες που  οι τοπικές συνθήκες επιβάλλουν.
 10. Εφαρμογή του νόμου με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων στην περίπτωση συνταξιοδότησης γιατρών η κενωθείσα θέση τους να προκηρύσσεται υποχρεωτικά τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
 11. Προκήρυξη θέσεων επικουρικού ιατρού σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή μακροχρόνιας ανναρρωτικής άδειας
 12. Εξειδικεύσεις: Άμεση θεσμοθέτηση και προκηρυξη θέσεων. Αν η προκήρυξη θέσεων ειδικευομένων προκύψει άγονη, η θέση να προκηρύσσεται άμεσα σε θέση εξιδείκευσης. Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (εφόσον το επιθυμούν) στους εξιδεικευόμενους ιατρούς.
 13. Άμεση αναγνώριση και δημιουργία θέσεων για περισσότερες από τις υπάρχουσες αναγνωρισμένες εξειδικεύσεις
 14. Απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου, ως προαπαιτούμενο για εξετάσεις και τη λήψη τίτλου ειδικότητας.
 15. Άμεση επαναπροκύρηξη των θέσεων επιμελητών που μένουν άγονες σε υψηλότερη βαθμίδα ΕΣΥ.
 16. Παροχή περαιτέρω κινήτρων (οικονομικών, μοριοδότητησης) για τις θέσεις που μένουν άγονες μετά από 3 επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις.
 17. Διοίκηση των τμημάτων με στοχοθεσια και παρακολούθηση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
 18. Εσωτερικές διεργασίες ελέγχου των τμημάτων ανα 6μηνο (διευθυντές και διοίκηση με εποπτεύουσα αρχη την ΥΠΕ): πορεία στοχοθεσίας, οικονομικά κ.λπ.

Η εκπαίδευση

Αναφορικά με την εκπαίδευση προτείνεται:

 • Δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Σχολών και των Ιατρικών Εταιρειών.
 • Ενιαίο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ανά ειδικότητα καθορισμένο από την Κ.Ε.Σ.Ι.Ε. με στόχο να εξαλειφθούν οι τεράστιες διαφορές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεταξύ των νοσοκομείων για κάθε ειδικότητα. Βάση των προγραμμάτων εκπαίδευσης πρέπει να είναι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης (ETRs).
 • Επιτροπή Αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μονάδων, των εκπαιδευομένων αλλά και των εκπαιδευτών.
 • Δημιουργία ψηφιακού logbook.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει