Μετανάστες: Πήγαιναν για Ιταλία και βγήκαν στα Πιτσίδια

Την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών και τις ήρεμες θάλασσες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών που «διώχνουν» μαζικά μικρά πλοιάρια από τα παράλια της βορείου Αφρικής και της Τουρκίας. Μόνο χθες, είχαμε στην Κρήτη δύο διαφορετικές περιπτώσεις μεταφοράς μεταναστών. Στην πρώτη περίπτωση, διακινητές και μετανάστες αποβιβάστηκαν στην στεριά και εντοπίστηκαν ενώ περπατούσαν προς Πιτσίδια, στη Μεσσαρά, στη δεύτερη περίπτωση χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση εν πλω καθώς το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, ναυάγησε.

Ειδικότερα, δύο  Αιγύπτιοι φέρονται ως τα άτομα που είχαν το κουμάντο στο ξύλινο πλοιάριο με τους 30 νεαρούς  μετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν ξημερώματα της Κυριακής στα παράλια μεταξύ Κομμού και Πιτσιδίων, στη Μεσσαρά. Οι 32 συνολικά άνδρες εντοπίστηκαν από περαστικούς ενώ περπατούσαν στο δρόμο προς Πιτσίδια και έτσι ενημερώθηκαν άμεσα Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ, ενώ σε πλήρη κινητοποίηση βρέθηκε όλος ο μηχανισμός, κρατικός, αυτοδιοίκηση και εθελοντές.

Οι μετανάστες, Αιγύπτιοι, Παλαιστίνιοι και Σύροι, είχαν αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, την Παρασκευή, με προορισμό την Ιταλία.

Προς το παρόν φιλοξενούνται στην αίθουσα των λιμενεργατών, στο λιμάνι του Ηρακλείου, με μέριμνα της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ηρακλείου και του ΟΛΗ. Από την πρώτη στιγμή κοντά τους βρέθηκαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, ενώ σε συνεννόηση με την 7η ΥΠΕ Κρήτης στο χώρο θα μετέβαινε και κλιμάκιο γιατρών.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι βρισκόταν σε εξέλιξη άλλη επιχείρηση του Λιμενικού, ανοιχτά της Παλαιόχωρας, καθώς είχε εντοπιστεί σκάφος με 22 μετανάστες, το οποίο όμως βυθίστηκε. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για 19 ενήλικες και τρία παιδιά που περισυνελέγησαν από εμπορικό πλοίο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει