Δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ-παραγωγή του Δήμου Ηρακλείου στον θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ»

Δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μανόλη Σφακιανάκη, θα προβληθούν στο θερινό κινηματογράφο Βηθλεέμ,  σήμερα  Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόκειται για παραγωγές του Δήμου Ηρακλείου, «Η πύλη του σκοταδιού» και «Μακαμπίρ» που είχαν προβληθεί στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Heraklion Arts and Culture στο YouTube.

«Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ» αναφέρεται στη μεγάλη πολιορκία του Χάνδακα (1647 – 1669), όταν οι Οθωμανοί, επί 22 χρόνια, προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Κρήτης. Βασίζεται στις γραπτές μαρτυρίες τεσσάρων ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Ενός Βενετού αξιωματούχου, ενός οθωμανού ταξιδιώτη, ενός κατοίκου της πόλης και του ποιητή Μ. Τζάνε Μπουνιαλή. Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης το 2020.

Στο «ΜΑΚΑΜΠΙΡ», ήρωες είναι οι κάτοικοι του Ηρακλείου οι οποίοι μιλούν στην κάμερα και περιγράφουν τη ζωή και τις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της περιπέτειας του covid-19 (Mάρτιος – Ιούνιος 2020). Η ταινία αναφέρεται συγχρόνως στη μεγάλη επιδημία της πανούκλας που έπληξε το Χάνδακα το 1592.

Η παράλληλη αφήγηση των δύο κρίσεων αναδεικνύει  διαφορές αλλά και σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο περιόδων.

Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2021.

Τα δυο ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμα, on demand, στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube στην ζώνη θέασης «Έλα να σου δείξω κάτι» https://cutt.ly/Lwc9Vu4H.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει