Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παιδιά: Πάνω από 200 περιστατικά σεξουαλικού εκφοβισμού ετησίως
Περισσότερες από 115.000 κλήσεις δέχθηκε το 2022 ο τηλεφωνικός αριθμός 11188 από πολίτες, ακόμα και παιδιά, που ζήτησαν ανώνυμα βοήθεια για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που είχαν να κάνουν με το διαδίκτυο και κυρίως με θέματα σεξουαλικού εκφοβισμού ή παρενόχλησης.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την «έκρηξη» που καταγράφεται σε αυτό το πεδίο, με την υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις με στόχο την προστασία των παιδιών και την παροχή βοήθειας σε όποιον την έχει ανάγκη. Τα όσα ειπώθηκαν και συζητήθηκαν το Σάββατο, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα σεξουαλικής αγωγής παιδιών και νέων ανθρώπων.
Λέξη-κλειδί η συΝΑΙνεση. Χωρίς συΝΑΙνεση δεν υπάρχει ισορροπία, αρμονία στην συνύπαρξη και στην κατανόηση και οι σχέσεις δεν εξελίσσονται υγιώς.
Ο κ. Γιώργος Νάκος, ψυχολόγος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε στη διάρκεια της εισήγησης του ότι καλούνται ως υπηρεσία να χειριστούν ετησίως πάνω από 200 περιστατικά διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού και εξαναγκασμού αλλά και πολλά περιστατικά πορνογραφίας ανηλίκων. «Να το πείτε, όχι να το υποστείτε» και στην πραγματική ζωή και στο διαδίκτυο, είναι, όπως αναφέρει το Cretalive, το μότο της εν λόγω υπηρεσίας.
Οι γονείς και τα παιδιά, που πέφτουν θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού ή αποπλάνησης, μπορούν να απευθύνονται στον αριθμό 11188 ή να στέλνουν μέιλ στο: [email protected], στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η εμπειρία των στελεχών της υπηρεσίας έχει δείξει ότι οι συνομιλίες ξεκινούν πάντα αργά το βράδυ: όταν οι γονείς νομίζουν ότι το wifi στα κινητά των παιδιών είναι κλειστό, αλλά δεν είναι.
Οι δράστες μειώνουν τις αναστολές των θυμάτων, τα κάνουν να τους εμπιστευθούν και να νιώσουν όμορφα και σιγά σιγά αρχίζει ο εξαναγκασμός. Η μία φωτογραφία φέρνει την άλλη και σταδιακά καταλήγει η συζήτηση είτε στον εκβιασμό (δώσε μου χρήματα για να μην στείλω τις φωτογραφίες παντού ή έλα να συναντηθούμε).
Και σε επίπεδο δήμου Ηρακλείου καταγράφεται αύξηση των περιστατικών παραμέλησης, βίας ή κακοποίησης παιδιών. «Το 2016 στο δήμο είχαμε διερεύνηση 54 εισαγγελικών εντολών. Το 2022 είχαμε 250 εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση περιστατικών που φυσικά δεν αφορούν όλα τα περιστατικά σεξουαλική κακοποίηση αλλά και σε βία. Σε κάθε περίπτωση είναι τεράστια η αύξηση και πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ρένα Σκαλίδη- Παπαδάκη.