ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – “ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ”: Για μια Περιφέρεια με περισσότερο πολιτισμό

«Θέλω η Περιφέρεια Κρήτης να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κομμάτι του Πολιτισμού και να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης» αναφέρει με συνέντευξη του στην «Π» ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε», Βαγγέλης Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης στηρίζει την επιλογή του να συνταχθεί με τον Σταύρο Αρναουτάκη, λέγοντας πως ο νυν περιφερειάρχης κι εκ νέου υποψήφιος, είναι ανοικτός σε νέες ιδέες και προτάσεις, ενώ γενικότερα αφουγκράζεται τη φωνή της κοινωνίας.

Περιγράφοντας τους στόχους τονίζει πως θέλει η Κρήτη να γίνει ένας τόπος για όλους και όλες, ενώ επισημαίνει πως θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί προκειμένου να παιδιά του σήμερα να γίνουν οι καλύτεροι δυνατοί πολίτες του αύριο.

Ερ.: Η υποψηφιότητά σας εντάσσεται στις «νέες» προσθήκες του Σταύρου Αρναουτάκη και στις νέες υποψηφιότητες γενικά. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας αφενός από την συγκεκριμένη προσπάθεια; Εφόσον εκλεγείτε, ποιές θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Απ.: Η απόφασή μου να θέσω την υποψηφιότητά μου ήταν τόσο εύκολη όσο και απόλυτα συνειδητή. Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στον χώρο των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων της Κρήτης από το 2018, και ένιωσα πως πλέον μπορώ μέσω της Περιφέρειας Κρήτης να προσφέρω ακόμα περισσότερα. Όταν άλλωστε συναντήθηκα με τον κ. Αρναουτάκη για να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας μου, του έκανα σαφείς τους λόγους που το αποφάσισα, όσο και το τι μπορώ να προσφέρω.

Οι προτεραιότητες που έχω θέσει είναι απλές αλλά αρκετά σημαντικές. Αρχικά θα ήθελα η Περιφέρεια Κρήτης να έρθει σε επαφή με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, για να δούμε πώς μπορούμε έμπρακτα να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους αυτούς που απασχολούνται -συνήθως αφιλοκερδώς- και προσφέρουν στον πολιτισμό και την Κρητική παράδοση.

Έπειτα, θα ήθελα η Περιφέρεια Κρήτης να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης στους κατοίκους του νησιού μας. Εμπειρικά έμαθα μέσα από τις δικές μου δραστηριότητες πως υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιζητά και στηρίζει δράσεις οι οποίες θα χαρακτηρίζονταν ως “εναλλακτικές”. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το φεστιβάλ Cretan Comic Con που διοργανώνω ο ίδιος, όπου φέτος καταγράψαμε πάνω από 6.000 μοναδικούς επισκέπτες. Ευελπιστώ λοιπόν με την βοήθεια της Περιφέρειας να μπορέσουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερα δρώμενα παρόμοιου χαρακτήρα.

Τέλος, ένας σημαντικός πυλώνας της υποψηφιότητάς μου είναι η στήριξη της διαφορετικότητας και ο σεβασμός απέναντι σε όλους και όλες ανεξαιρέτως. Δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και σε αυτά που αφορούν σωματικές και νοητικές ικανότητες, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία κτλ. Δυστυχώς, είμαι της άποψης πως είμαστε αρκετά πίσω σε θέματα αποδοχής του διαφορετικού και ευελπιστώ να μπορέσω να κάνω έστω μια αρχή να αλλάξει αυτό, μιας και τέτοιου είδους ζητήματα χρειάζονται πολ-λή δουλειά και χρόνο για να αλλάξουν.

Ερ.: Ο Σταύρος Αρνατουτάκης βρίσκεται 15 χρόνια στο «τιμόνι» της Περιφέρειας και προφανώς κάτι κάνει καλά για να τον εμπιστεύονται οι πολίτες. Υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει καλά κατά την άποψη σας στην Περιφέρεια, για το οποίο υπάρχουν σημεία βελτίωσης;

Απ.: Όπως έχω αναφέρει πολλάκις, δεν είμαι άνθρωπος πολιτικοποιημένος ή κομματικοποιημένος, και θα ήθελα να παραμείνω έτσι. Αν ο κ. Αρναουτάκης δεν ήταν ένα άτομο γενικώς ευρείας αποδοχής, δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να είμαι υποψήφιος. Σαν πολίτης όμως, δεν μπορώ να υποστηρίξω πως όλα είναι τέλεια. Δεν είναι μυστικό πως πολλές υποδομές στην Κρήτη είναι πεπαλαιωμένες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού.

Το οδικό μας δίκτυο συγκαταλέγεται στα χειρότερα της Ευρώπης. Είμαι 41 χρονών και όλη μου τη ζωή θυμάμαι να ακούω για την κατασκευή του ΒΟΑΚ. Προωθούμε τον τουρισμό σαν την βαριά μας βιομηχανία, και υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί που ακόμα και σήμερα δεν εξυπηρετούνται από αποχετευτικό δίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχουμε ένα διεθνές αεροδρόμιο που παρά τις προσπάθειες, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της τουριστικής σεζόν. Και αυτά είναι κάποια πράγματα που μου ήρθαν χωρίς πολλή σκέψη. Το καλό είναι πως πολλά έργα είναι δρομολογημένα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, το θέμα είναι να τα δούμε να γίνονται όντως πράξη.

Ερ.: Αν την επόμενη ημέρα, ο περιφερειάρχης σας ζητούσε να ασχοληθείτε με όποιον τομέα επιθυμείτε, ποιος θα ήταν αυτός; Πού πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε περισσότερο χρήσιμος;

Απ.: Η έως τώρα εμπειρία μου σαν επιχειρηματίας είναι αυτή στην διοργάνωση και πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, και εκεί θέλω να επικεντρωθώ, εάν ο κόσμος με εμπιστευτεί στις εκλογές. Αυτή τη στιγμή έχω την τεχνογνωσία να φέρω εις πέρας απαιτητικές εργασίες πάνω σε αυτό, ενώ πιστεύω πως είμαι ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος που δεν πρόκειται να αποκλείσει οποιαδήποτε πρόταση πέσει στο τραπέζι αν δεν την εξετάσω πρώτα ενδελεχώς.

Ερ.: Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για την επόμενη πενταετία πλέον. Τι αλλάζει την επόμενη πενταετία; Τι θα θέλατε προσωπικά να αλλάξετε ή να προσθέσετε στην επόμενη πενταετία εφόσον σας εμπιστευθούν οι πολίτες;

Απ.: Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η Κρήτη να γίνει στην πράξη ένας τόπος για όλους και όλες. Το νησί αυτό είναι το σπίτι μας, και ως τέτοιο θα πρέπει να το νιώθουμε όλοι ανεξαιρέτως. Προσωπικά θα ήθελα να δω την κοινωνία να αρχίσει να αποδέχεται όλα τα διαφορετικά άτομα, όποια και αν είναι η διαφορετικότητα που τα χαρακτηρίζει. Θέλω να δω περισσότερες και ουσιαστικές ευκαιρίες στους Κρητικούς καλλιτέχνες να επιδείξουν το έργο τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους μουσικούς όπου η Κρήτη έχει τεράστια παράδοση. Θέλω να βοηθήσω τον Κρητικό ηθοποιό, σκηνοθέτη, ζωγράφο, φωτογράφο κτλ να έχει ίσες ευκαιρίες με τους αντίστοιχους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης, και αυτό είναι κάτι που αναφέρω πρώτη φορά, θέλω να βοηθήσω να μπορέσουμε να προσφέρουμε, ειδικά στα παιδιά, αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάθε καλή διάθεση για αυτό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε τους κατάλληλους συνεργάτες για να πραγματοποιήσει αυτό που ακριβώς ήθελε. Εκεί δεσμεύομαι προσωπικά πως θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, γιατί τα σημερινά παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο και τα ερεθίσματα που θα λάβουν σε αυτή την ηλικία παίζουν τεράστιο ρόλο στην διάπλαση του χαρακτήρα τους ως ενήλικες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει