Μορφή “τσουνάμι” που απειλεί να πνίξει τα ελληνικά νοικοκυριά λαμβάνουν πλέον οι αυξήσεις, οι οποίες γίνονται όχι μονάχα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ακόμη και με την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να αισχροκερδήσουν καθώς τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν πως καλύπτει μικρό μέρος των οπωροκηπευτικών. Τα καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα που αποτελεί το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας.
Στον Θεσσαλικό Κάμπο καταστράφηκαν 8.000 στρέμματα σε σχέση με το σύνολο των οπωροκηπευτικών σε όλη τη χώρα που είναι 371.000 στρέμματα τότε προκύπτει ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία αγγίζουν μόλις το 2% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με φρούτα και λαχανικά.
Ο πρόεδρος των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραπτόπουλος, τόνισε για το θέμα της ακρίβειας ότι παρατηρούνται αυξήσεις άνω του 150%, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα προϊόντα συγκριτικά με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε μεγάλες αυξήσεις:
* Τα μήλα από 1,10 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3 ευρώ το κιλό.
*Οι ντομάτες από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
*Τα κολοκύθια από 1,3 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 2,98 ευρώ το κιλό.
*Τα αχλάδια από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
*Τα νεκταρίνια Νάουσας από 1,6 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
*Το κουνουπίδι από 2 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλείται εφέτος μέχρι και 3,98 ευρώ το κιλό.
«Από χέρι σε χέρι, η τιμή των προϊόντων αυξάνεται έως και τέσσερις φορές. Ζητάμε τον έλεγχο της αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι το ράφι», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Ραπτόπουλος, μιλώντας στο OPEN.
Αυξήσεις τιμών δίχως τέλος καταγράφονται στο ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ευρώπη με την παραγωγή να μειώνεται φέτος αισθητά και να φέρνει ράλι ανατιμήσεων, προκαλώντας ένα ντόμινο προβλημάτων.
Το κακό ξεκινάει από την Ισπανία, η οποία είναι η νούμερο ένα χώρα παραγωγής στον κόσμο. Εκεί οι ποσότητες είναι εμφανώς μειωμένες λόγω της μεγάλης ανομβρίας και έτσι η κατάσταση δεν θα αλλάξει για τον επόμενο χρόνο. Αμέσως επηρεάζεται η Ιταλία και η Ελλάδα από τις τιμές αυτές, ενώ την ίδια στιγμή μειωμένη είναι η παραγωγή και ενδοχώρια.