Επτά δισ. οι τουριστικές εισπράξεις και πάνω από 5 εκατομμύρια οι αφίξεις στην Κρήτη

Με θετικό πρόσημο σε αφίξεις και έσοδα θα κλείσει στα μέσα Νοεμβρίου, η φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη.

Πανελλαδικά οι τουριστικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 20 δισ.  και στην Κρήτη που λαμβάνει το 1/3, τα έσοδα θα είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος της σεζόν θα έχουν αφιχθεί για διακοπές στο νησί πάνω απο 5 εκατομμύρια τουρίστες.

«Πρόκειται για νούμερα ρεκόρ» είπε στην «Π» ο Γιώργος Πελεκανάκης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων,  υπενθυμίζοντας ότι οι τελευταίοι τουρίστες θα έρθουν στο νησί τη δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη.

Η νέα τουριστική χρονιά αρχίζει τον Μάρτιο και όπως ανέφερε ο ίδιος ήδη υπάρχει ένας καλός ρυθμός προκρατήσεων για του χρόνου απο τη βρετανική αγορά.

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς για επέκταση της σεζόν,   είναι ανύπαρκτοι για μια ακόμη φορά.

Πολλοί μάλιστα λένε ότι ουσιαστικά κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να γίνει αυτό,   ούτε το κράτος,    ούτε οι εργαζόμενοι,   ούτε οι επιχειρηματίες που κλείνουν τα ξενοδοχεία τους το φθινόπωρο.

«Κάποιοι θα το ήθελαν» σχολίασε ο κ. Πελεκανάκης υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να γίνει επιλογή μιας περιοχής για αρχή,   που βρίσκεται σε αστικό ιστό ώστε να υπάρχουν και ανοικτά καταστήματα όπου πηγαίνουν και οι ντόπιοι.

Ωστόσο τόνισε ότι το κράτος,   πέρα απο τα ευχολόγια,   δεν έχει ποτέ δώσει οικονομικά και άλλα κίνητρα για να λειτουργήσουν ξενοδόχοι τις μονάδες τους,   ενώ οι λίγοι εργαζόμενοι που έχουν μείνει στον τουριστικό κλάδο είναι ήδη πολύ ταλαιπωρημένοι και θέλουν να ξεκουραστούν.

«Η φετινή σεζόν πήγε καλά σε όλα τα επίπεδα και σε εισπράξεις και σε αφίξεις,  αλλά τα έσοδα τα μοιράζονται πολλοί» επεσήμανε το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Λευτέρης Παπακαλιάτης.

Σε ερώτηση για την επιμήκυνση της σεζόν που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια,   είπε ότι οι πράξεις διαφέρουν από τα λόγια και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα,  μεταξύ άλλων,   δεν έχει υπάρξει κρατική στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μπορεί να θέλουμε αλλά δεν κάνουμε αυτά που χρειάζονται. Τελικά μάλλον όλοι βολεύονται αφήνοντας την κατάσταση ως έχει».

Ο Γιώργος Πελεκανάκης
Ο Γιώργος Πελεκανάκης
Ο Λευτέρης Παπακαλιάτης
Ο Λευτέρης Παπακαλιάτης

Σε συνέντευξή της στο 247.gr και την Βίκη Βαμιεδάκη η διευθύντρια Προϊόντων και Αγορών της TUI Helen Caron,  μιλώντας για την πορεία της σεζόν είπε ότι η Κρήτη είναι πρώτη στην πεντάδα των Top προορισμών του τουρ οπερέιτορ,  ενώ στο ερώτημα για τα σχέδια που υπάρχουν αναφορικά με την επέκταση της σεζόν στη χώρα μας ανέφερε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: τις προσφορές από αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία – και τη ζήτηση των επισκεπτών για την Ελλάδα. Η επέκταση της τουριστικής σεζόν δεν είναι για εμάς πολύ μεγάλη πρόκληση,   καθώς το κάναμε ήδη για τον Νοέμβριο φέτος όπου προγραμματίσαμε επιπλέον πτήσεις και δωμάτια ξενοδοχείων.

Αλλά φυσικά αυτοί οι επισκέπτες θα ήθελαν επίσης να πάνε σε εστιατόρια και μπαρ,   μουσεία, αξιοθέατα κλπ. Τουρισμός στην Ελλάδα όλο το χρόνο θα σήμαινε ότι οι πελάτες που θα ταξίδευαν το χειμώνα στα Κανάρια Νησιά ή την Αίγυπτο θα άλλαζαν γνώμη και θα ερχόντουσαν στη χώρα σας. Με δεδομένο γεγονός ότι ο καιρός είναι συνήθως πιο ζεστός και πιο σταθερός μέσα ή γύρω από τη Βόρεια Αφρική, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσελκύσεις επισκέπτες πέραν του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα» με υπηρεσίες και υποδομές για την προσέλκυση πελατών στους χειμερινούς μήνες».

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι η TUI επεκτείνει μόλις για 1 εβδομάδα το πτητικό της πρόγραμμα στην Κρήτη με 11 πτήσεις τον Νοέμβριο,   ενώ στη γειτονική Τουρκία βάζει πτήσεις όλο το χειμώνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει