Πώς θα λειτουργεί το νέο app για τις καταγγελίες

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

Μέσω μιας νέας εφαρμογής και με σύμμαχο την τεχνολογία, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς, κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Πρόκειται μία εφαρμογή (application) – η οποία στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ πριν από τα Χριστούγεννα – διαθέσιμη μέσω κινητού τηλεφώνου, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν άμεσα τις καταγγελίες τους όταν διαπιστώνουν περιστατικά εξαπάτησής τους και κερδοσκοπίας στην αγορά.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας, η συγκεκριμένη εφαρμογή σχεδιάζεται ώστε να «επαυξήσει τις δυνατότητες της υφιστάμενης πλατφόρμας kataggelies.mindev.gov.gr» με τους ίδιους τους καταναλωτές να υποβάλλουν καταγγελίες καθώς και στοιχεία για τις στηρίξουν, προκειμένου να βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με φωτογραφίες ή βίντεο μέσω κινητού

Συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν οπτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) που θα λειτουργούν ως αποδεικτικά της καταγγελίας τους. Η εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να πιστοποιεί το υλικό ως προς τον χρόνο υποβολής του αλλά και το χώρο που έγινε, εφόσον ο καταναλωτής επιθυμεί να ενεργοποιήσει το GPS του κινητού του.

Έτσι ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν να έχουν διαθέσιμο αποδεικτικό υλικό των καταγγελιών χωρίς να πραγματοποιούν επιτόπιο έλεγχο.

Από το αρμόδιο υπουργείο θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι αφενός με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά οι ελεγκτές θα μπορούν να «βρίσκονται», με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε όλο το εύρος της αγοράς, αφετέρου ότι ενισχύεται η δύναμη του καταναλωτή.

Επιπλέον, έχει ήδη επισημανθεί το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι απομακρυσμένοι έλεγχοι της αγοράς σε σύγκριση με τους επιτόπιους, καθώς οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως με αυτό τον τρόπο ανά πάσα στιγμή μπορούν να ελεγχθούν.

Νέα πυρά Σκρέκα

Νέα πυρά, κατά των προμηθευτών, εξαπέλυσε χθες  Πέμπτη  ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από το βήμα εκδήλωσης παρουσίασης της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Ένωσης, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, αλλά και στους εκπροσώπους των προμηθευτών -σ.σ. στην εκδήλωση παρίσταται μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Γ. Γιώτης- είπε: «προχωρούμε το επόμενο διάστημα σε μαζικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Δυστυχώς για κάποιους θα ανακοινώσουμε υψηλά πρόστιμα». Ενώ έσπευσε να σημειώσει: «δεν διαμορφώνετε μόνο εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος στα σούπερ μάρκετ) την τελική τιμή».

«Θα θέλαμε να σας έχουμε συμμάχους» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα κατά της ακρίβειας, σημείωσε:

«το δεύτερο μέτρο της δέσμης μέτρων κατά της ακρίβειας έχει να κάνει με την υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να γνωστοποιούν τις καθαρές τιμές των προϊόντων για να βλέπουμε τις μεταβολές των τιμών και να εστιάσουμε τους ελέγχους. Είναι μια διάταξη όχι τιμωρίας αλλά για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Ο υπουργός είχε χθες  Πέμπτη   συνάντηση με τα μέλη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ενώ ο στόχος είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθες Τετάρτη να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Αναφορικά με την πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους προμηθευτές για μείωση της τιμής των προϊόντων τουλάχιστον κατά 5% και για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ήδη 10 βιομηχανίες και προμηθευτές έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει